Τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας θα μας δώσουν να καταλάβουμε για τα καλά το τι σημαίνει «μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας». Και για την παραμικρή αύξηση στις ονομαστικές μας αποδοχές –προφανώς ως «αντιστάθμισμα» του πολύ υψηλού πληθωρισμού– θα πληρώσουμε φόρο με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.
Άρα, η φορολογική κλίμακα θα «ροκανίσει» μεγάλο μέρος της αύξησής μας και το υπουργείο Οικονομικών θα καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερη «υπεραπόδοση» στα φορολογικά έσοδα.
Η υπεραπόδοση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο. Εισπράχθηκαν 1,966 δις. ευρώ σε δύο μήνες έναντι στόχου 1,8 δις. ευρώ (σ.σ τόσα εισπράχθηκαν και το 2022 στο πρώτο δίμηνο). Είναι μεγάλο το ποσό της υπέρβασης των 162 εκατομμυρίων ευρώ για ένα μόνο δίμηνο και προφανώς έχει την εξήγησή του.
Οι ονομαστικές αποδοχές αυξάνονται (σ.σ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί περίπου κατά 13% σε σχέση με το 2019 δηλαδή τα προ πανδημίας επίπεδα) ενώ μειώνεται και η ανεργία που σημαίνει ότι αυξάνεται η «πελατεία» (σ.σ λέγεται και διεύρυνση της φορολογικής βάσης).
Όσο λοιπόν αυξάνεται το ονομαστικό εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο τμήμα αυτής της αύξησης καταλήγει να φορολογείται με υψηλότερο συντελεστή και έτσι «γεννιέται» η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Ξαφνικά, «πελάτες» της εφορίας θα γίνουν από τον Απρίλιο και οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού οι οποίοι εκεί που δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, τώρα θα ξεκινήσουν να καταβάλλουν από 4-5 ευρώ ο καθένας κάθε μήνα.
Tα αυξημένα φορολογικά έσοδα θα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία με δύο τρόπους. Πρώτον, μέσα από την παρακράτηση που γίνεται και θα γίνεται στον μισθό (σ.σ π.χ οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού θα δουν παρακράτηση για πρώτη φορά στη ζωή τους τον Απρίλιο) και δεύτερον μέσω του εκκαθαριστικού της εφορίας.
Όσοι πήραν μια αύξηση στον μισθό τους μέσα στο 2022, θα δουν ότι θα παραλάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό καθώς θα έχει παρακρατηθεί λιγότερος φόρος κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς από αυτόν που αναλογεί. Επίσης, όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές (σ.σ π.χ δύο μισθολόγια ή έναν μισθό και ένα μπλοκάκι) θα διαπιστώσουν σημαντική επιβάρυνση στο φετινό εκκαθαριστικό αν έχει αυξηθεί το εισόδημά τους από τη μία εκ των δύο πηγών.
Φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει βρει πλέον μια μόνιμη πηγή υπέρβασης στον στόχο των φορολογικών εσόδων. Και αυτό διότι οι αυξήσεις των ονομαστικών αποδοχών θα συνεχιστούν για όλο το 2023 ειδικά μετά την ενεργοποίηση και του νέου κατώτατου μισθού. Μην εκπλαγούμε λοιπόν αν στο τέλος του 2023, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος κλείσουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο που ορίστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο.