(Φωτ.: Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) αναμένεται να εγκρίνει άμεσα την πρόταση για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Για το 2016 εκτιμάται ότι θα διατεθεί ένα ποσό της τάξης των 200.000.000 ευρώ,το οποίο θα μοιραστούν κατά 55% η ΔΕΗ και κατά 45% οι ανεξάρτητοι παραγωγοί.)
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Προς διευθέτηση οδεύει μέσα στον Ιανουάριο το ανοιχτό θέμα του προσωρινού μηχανισμού για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος. Μετά από έναν «άγονο» χρόνο, κατά τον οποίο δεν πληρώθηκε κανείς από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» το ποσό των 45.000 ευρώ/MW.
Το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόταση της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει άμεσα και το «πράσινο φως». Είχε προηγηθεί, εξάλλου, συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της DG Comp, με βάση την πρόταση της προηγούμενης διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία και θα εφαρμοστεί, οπότε αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση από την Κομισιόν, συνεπώς ούτε άλλη καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι δεν χρειασθεί νέα γνωμοδότηση της Ολομέλειας της ΡΑΕ, που παραμένει «κουτσή», αλλά μόνον υπουργική απόφαση.
Τα νέα ΑΔΙ, τα οποία θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα για ένα χρόνο, το αργότερο, θα δικαιούνται οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά, μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου ενσωμάτωσης, αλλά όχι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Συνολικά, για το 2016 εκτιμάται ότι θα διατεθεί ένα ποσό της τάξης των 200.000.000 ευρώ, έναντι 570.000.000, με βάση το προηγούμενο σύστημα, το οποίο θα μοιραστούν κατά 55% η ΔΕΗ και κατά 45% οι ανεξάρτητοι παραγωγοί.
Ανεξάρτητοι παραγωγοί: «Καλύπτει απλώς τρύπες»
Και μπορεί η επαναφορά των αμοιβών για την επάρκεια ισχύος, κατά πάσα πιθανότητα από τον Ιανουάριο, να προκαλεί καταρχήν ανακούφιση στους ανεξάρτητους παραγωγούς, ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τον οποίο είδαν να κλείνουν με ζημίες οι μονάδες τους και να έχουν αναγκαστεί σε αναδιαμόρφωση των δανειακών υποχρεώσεων τους, ωστόσο εκτιμούν ότι και ο μεταβατικός μηχανισμός «καλύπτει απλώς τρύπες, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας τους». Βεβαίως, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον μόνιμο μηχανισμό για τη χονδρεμπορική αγορά, προς τον στόχο του ενιαίου μοντέλου της ευρωπαϊκής αγοράς, το γνωστό ως target model, ο οποίος μηχανισμός, όπως εκτιμάται, είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμος ως τα τέλη του έτους, για να λειτουργήσει από τον επόμενο χρόνο.
Σε αυτό το κλίμα, δεν έχουν αρθεί οι ανησυχίες τόσο εγχώριων παραγωγών, όσο και ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, καθώς, όπως διαμηνύεται, «έχει εξαντληθεί η υπομονή μας, με τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς να μην έχουν δρομολογηθεί ακόμη».