Με ένα ολιστικό και οργανωμένο σχέδιο η Εθνική Τράπεζα περνά στη νέα εποχή που φέρνουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι νέες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Γρήγορες διαδικασίες έγκρισης δανείων, προσωποποιημένη πληροφόρηση από εξειδικευμένους συμβούλους, ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια και πράσινη μετάβαση αποτελούν τους κεντρικούς τομείς του σχεδίου της Εθνικής.
Όπως ανέφερε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής κατά την έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση του σχεδίου της ΕΤΕ, «Εθνική 2.0», «πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη στήριξη της ΕΤΕ θα υπάρξει αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό», αναφέροντας πως «ήρθε η ώρα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων».
Όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έως τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων, ενώ τα δάνεια πρέπει να δοθούν έως το τέλος του 2026 και οι επιδοτήσεις έως τον Αύγουστο του 2026.
Το πρόγραμμα Εθνική 2.0 της ΕΤΕ είναι ένα πρόγραμμα με στόχο μια Ελλάδα πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, που θα προάγει την παραγωγή και την καινοτομία. Με άξονες την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή αναβάθμιση, την κοινωνική συνοχή αλλά και την επιχειρηματικότητα, το σχέδιο Ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας , Ελλάδα 2.0, προβλέπει τη διάθεση πάνω από 50 δις στην ελληνική οικονομία, είτε σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα και στους αναδόχους τους, είτε σε επιχειρήσεις που δικαιούνται επιδοτήσεις και προνομιακή χρηματοδότηση για δικά τους έργα αναβάθμισης.
Η τράπεζα θα δώσει πρόσβαση σε πολλαπλές επιλογές δανεισμού και επιδοτήσεων, ενώ ήδη υπάρχει ειδική εξειδικευμένη ομάδα που ενημερώνεται για τις διαδικασίες και θα συμβουλεύει τους εργαζομένους που θα εξυπηρετούν του πολίτες.
Η αρχιτεκτονική του προγράμματος
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως οι χρονοβόρες διαδικασίες που παρατηρούνταν στο παρελθόν για την εκταμίευση του δανείου ή της επιδότησης, μειώνονται σημαντικά στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τόνισε οι επιδοτήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Το ένα είναι στις επενδύσεις για μια σειρά από προγράμματα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη ψηφιακή μετάβαση, στις βιομηχανικές επενδύσεις και στις αγροτικές επιχειρήσεις. Επίσης προβλέπονται κονδύλια για πανεπιστημιακά ιδρύματα και ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως προβλέπονται επίσης ευκαιρίες ΣΔΙΤ. Σε ό,τι αφορά στα δάνεια, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως περίπου 12,7 δισ. ευρώ θα περάσουν προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τρεις είναι οι διαδρομές των δανειοδοτήσεων, μέσω των εγχώριων τραπεζών που θα έχουν τη μερίδα του λέοντος, μέσω των δύο μεγάλων τραπεζικών θεσμών και το μικρότερο ποσοστό που θα πάει σε equity .
Όλο το σχέδιο έχει δημιουργηθεί στη βάση ελάχιστης γραφειοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά και εύστοχα είπε ο κ. Σκυλακάκης «πρώτος μπαίνεις, πρώτος βγαίνεις», σχολιάζοντας τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για έγκριση και εκταμίευση χρηματοδοτήσεων.
Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί, αυτός αφορά:
- Στο αν πρόκειται πράγματι για επένδυση και όχι κατανάλωση
- Στο ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από την επένδυση
- Στο αν εντάσσεται η επιχείρηση στις επιλεξιμότητες
- Η βιωσιμότητα θα κριθεί από την τράπεζα
Τα παραπάνω θα ελεγχθούν σε μερικές εβδομάδες έως το αργότερο σε ένα μήνα, ενώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Άμεσες εκταμιεύσεις
Ο CEO της Εθνικής τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς επεσήμανε πως στόχος είναι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εκταμιεύσεις και σημείωσε, πως η επιλεξιμότητα θα κρίνεται από ανεξάρτητο εξωτερικό σύμβουλο. Η προετοιμασία για την τράπεζα ήδη έχει ξεκινήσει με τη σύσταση εξειδικευμένης ομάδας, που θα παρέχει προσωποποιημένες πληροφορίες και θα κινείται γρήγορα με την απαραίτητη ευελιξία.
O κ. Μυλωνάς σημείωσε πως επενδύσεις σε ΑΠΕ, πράσινη μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξωστρέφεια θα έχουν καλύτερη στόχευση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι θα ευνοηθούν, με αυξημένη έφεση στην κλιματική αλλαγή , στην ενεργειακή και στην ψηφιακή μετάβαση», ενώ παρατήρησε πως «άλλοι στόχοι του προγράμματος είναι η εξωστρέφεια, η τεχνολογία και η έρευνα». Ο ίδιος τόνισε πως δεν χρειάζεται το σύνολο της επένδυσης να αφορά τους παραπάνω τομείς, αλλά ένα μέρος αυτής, ενώ σημείωσε πως μέρος των χρηματοδοτήσεων θα κατευθυνθεί στον κατασκευαστικό κλάδο.
Με τη σειρά της η γενική διευθύντρια της λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη ανέφερε πως θα υπάρξει ειδική κεντρική ομάδα που θα συμβουλεύει τους εργαζομένους στα δίκτυα, ενώ θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα καθοδηγείται ο κάθε επιχειρηματίας στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να καταθέσει αίτηση για νέο δανεισμό.