Η Ελλάδα επιθυμεί να τερματίσει την αντιπαράθεση με τους δανειστές της, μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ακαμψία εκ μέρους τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει το ήδη υπάρχον αντιευρωπαϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Γηραιά Ήπειρο.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του ανέφερε ότι αναμένει την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ μέχρι την άνοιξη του 2017, μέσω δοκιμαστικών εκδόσεων ομολόγων στην Ελλάδα αργότερα εντός του έτους.
«Η ελληνική φράση είναι “βάζω νερό στο κρασί”. Δεν είναι μια έκφραση που μου αρέσει, γιατί δεν θα ήθελα να αλλοιωθεί η γεύση του κρασιού μου, αλλά ξέρετε τι εννοώ, να επιτευχθεί ένας ειλικρινής συμβιβασμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορώ να δω τη λογική στην επιστροφή στην αβεβαιότητα και την καθυστέρηση», σημείωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει της δεσμεύσεις της και εμπλέκεται σε «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η Αθήνα θέλει να λύσει την αντιπαράθεση με τους πιστωτές μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού», προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι εάν και οι θεσμοί δεν επιδείξουν ευελιξία στη διαπραγμάτευση υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης του πνεύματος λαϊκισμού που επικρατεί στην Ευρώπη.
«Δεν μπορώ να δω τη λογική του να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και την καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας εκ νέου ότι εάν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί γρήγορα υπάρχει κίνδυνος να πληγούν τόσο η ανάκαμψη όσο και η προοπτική επιστροφής της χώρας στις αγορές.
Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τυχόν συμβιβασμός στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων δεν σημαίνει λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 κι έπειτα. Υπογράμμισε δε ότι «καμία κυβέρνηση» δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα.
«Δεν υπάρχει πολιτική δυνατότητα να υλοποιηθούν», προσέθεσε λακωνικά.
Αναφερόμενος στον υψηλό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 κι έπειτα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την πρότασή του για μείωση στο 2,5%, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η χαλάρωση δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τον μέσο ευρωπαίο ή γερμανό φορολογούμενο.
Οι διαβουλεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξαναρχίσουν αύριο Τρίτη, αν και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προβλέψει ότι οι συζητήσεις δεν θα κλείσουν πριν τις αρχές του 2017.
Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε στο Reuters ότι προσβλέπει σε συμφωνία για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως την ερχόμενη άνοιξη, γεγονός που θα επέτρεπε στη χώρα μας να δοκιμάσει στη συνέχεια έξοδο στις αγορές χρέους.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ παρέτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, αλλά με μειωμένες μηνιαίες αγορές από τον Μάρτιο κι έπειτα.
Παρά ταύτα, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι καμία απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ληφθεί πριν υπάρξει «καθαρότητα» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που η Ευρωτράπεζα έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που συμφώνησε το Eurogroup.