F. Fukuyama στο Liberal: Γιατί είναι θετικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία

F. Fukuyama στο Liberal: Γιατί είναι θετικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι βελτιωμένη και θα πάει αρκετά καλύτερα», δήλωσε στο Liberal, ο γνωστός οικονομολόγος, καθηγητής κ. Francis Fukuyama λίγη ώρα πριν την ομιλία του μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του συνεδρίου του Economist. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Liberal, o κ. Fukuyama έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard Poor’s και ανέφερε ότι από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα είναι θετικές για την ελληνική οικονομία.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αν και δεν έχει σαφή εικόνα για το μέγεθος των άμεσων ξένων επενδύσεων, εν τούτοις, ανέφερε ότι «η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος που επέρχεται με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα θα βελτιώσει περισσότερο το περιβάλλον και για επενδύσεις από το εξωτερικό». 

«Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα»

Νωρίτερα σήμερα ο Steve Forbes, πρόεδρος της Forbes Media, δήλωνε πως «η Ελλάδα σημείωσε μια αξιοσημείωτη θετική αλλαγή» με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Στο podcast «What’s Ahead» που παρουσιάζει ο ίδιος, αναλύει πώς η χώρα πέτυχε μια «εκπληκτική στροφή» από τότε που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και κατάφερε να γίνει «πρότυπο» για άλλες χώρες.

«Το 2019, ένα συντηρητικό κόμμα εξελέγη, φέρνοντας στην εξουσία έναν νέο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει αυτή η χώρα από το θανάσιμο τέλμα της ήταν να προχωρήσει σε δοκιμασμένα και αληθινά οικονομικά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης», σημειώνει ο Steve Forbes και συμπληρώνει: «Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις μειώθηκε από το 29% στο 22%.

Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταργούν θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 20%. Οι προσαυξήσεις φόρου εισοδήματος που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης καταργήθηκαν. Συνεχίστηκαν οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να εφαρμόζει ένα σοβαρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο μακροπρόθεσμα αναμένεται να οδηγήσει σε μια καλή ροή εσόδων και θα δημιουργήσει μια λιγότερο ασφυκτική οικονομία.

Ο τρόπος που η χώρα υποδέχθηκε τις ξένες επενδύσεις, ιδίως στην υψηλή τεχνολογία. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ που μειώνεται σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι μια εύρωστη οικονομία που αποτελεί ευχάριστη “παραφωνία” σε ένα θλιβερό οικονομικό περιβάλλον», σημειώνει ο Πρόεδρος της Forbes Media.


Ο Forbes κάνει μια σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως λέει, αντιστάθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λίγο έλειψε να στοιχίσει στη χώρα την παραμονή στο ευρώ. «Κάποια στιγμή, οι ψηφοφόροι επέλεξαν ακόμα και ένα ανόητο, αριστερό καθεστώς που προσπάθησε αδέξια να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά