Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ραγδαία ξηλώνεται το... πουλόβερ της κολοσσιαίας απάτης στην υπόθεση της Folli Follie.
Είναι τέτοιο το μέγεθος της απάτης αλλά και ο «μηχανισμός» παραγωγής εικονικής πραγματικότητας, που μόνο τώρα – μετά από ένα 5μηνο έκπληξης και αμηχανίας - το ευρύτερο δικαστικό και νομικό σύστημα συνειδητοποιεί για τι ακριβώς πρόκειται.
Κανείς άλλωστε, στα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση απάτης, σε τόσο διευρυμένο και υψηλό επίπεδο, τόσο πειστικά και για τόσο πολύ χρόνο που πλέον είχε γίνει... κατεστημένο!
Μια περίπτωση που δεν μοιάζει με καμιά άλλη στα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά χρονικά της χώρας, δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ένα συντονισμένο σχεδιασμό που αποκόμισε τεράστια κέρδη με αθέμιτο τρόπο μέσω της χειραγώγησης των... γραναζιών του επενδυτικού συστήματος, ζημιώνοντας επενδυτές, αποταμιευτές, ομολογιούχους, τράπεζες και προμηθευτές.
Την ώρα που ορισμένοι τρέφουν αυταπάτες περί προσπάθειας εξυγίανσης, περί διαχωρισμού της... καλής και κακής Folli Follie και περί λευκών ιπποτών, η αγορά πλέον έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για μια ακούσια επιχειρηματική αποτυχία, ατυχείς επιλογές, ή κακές εκτιμήσεις.
Είναι μια καλοστημένη «φάμπρικα» που εκμεταλλευόμενη το... χάος της αγοράς της Ασίας αλλά και τα εύλογα κενά του συστήματος, κατάφερε και ελίχθηκε με fake πωλήσεις, fake ισολογισμούς και fake κέρδη μέσα στο διεθνές επενδυτικό σύστημα, καταφέρνοντας να αποκομίσει τεράστια κέρδη, μέσα από δύο μεγάλα ομόλογα, αλλεπάλληλα placements, θηριώδεις αποτιμήσεις, και εισαγωγή σε διεθνείς δείκτες όπως ο MSCI Standard Greece!
H τριπλή συγχώνευση με... fake αποτιμήσεις
Ακόμη και η τριπλή συγχώνευση του 2010 των εταιρειών Καταστήματα Αφορολόγητων ειδών (ΚΑΕ), Folli Follie και Elmec Sports μέσω της οποίας έπαψαν να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. οι μετοχές των ΚΑΕ και Elmec Sports, φαίνεται πως έγιναν με ψεύτικη αποτίμηση από την πλευρά της απορροφώσας, δηλαδή της Folli Follie, ζημιώνοντας τους μετόχους των δύο άλλων εταιρειών!
Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της συγχώνευσης, η αποτίμηση από δύο τράπεζες και έναν ακόμα ελεγκτικό οίκο και μάλιστα με χρήση πέντε διαφορετικών μεθόδων αποτίμησης, ανέρχονταν σε ύψος 1 δισ ευρώ για την FFG και μόνο 450 εκατ. για την ΚΑΕ, που οδήγησε σε υπερβολικά ετεροβαρή για τους μετόχους της ΚΑΕ σχέση ανταλλαγής μετοχών.
Σήμερα, που σταδιακά αναδεικνύεται το μέγεθος της απάτης, παρ'' ότι δεν μπορεί να γίνει ρεαλιστική αποτίμηση της Folli Follie, είναι σαφές ότι η σχέση ανταλλαγής έπρεπε να ήταν άλλη, υπέρ των μετόχων των ΚΑΕ και της Elmec Sports, που σημαίνει ότι οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών ζημιώθηκαν.
Θυμίζουμε ότι για το 2017 η Alvarez & Marsal έδειξε τζίρο από την Ασία αντί για 1,1 δισ. δολάρια που έλεγε ο ισολογισμός της FFG, μόλις 116 εκατ. δολάρια. Και η συγχώνευση έγινε το 2010, άρα τα αποτελέσματα και η (όποια)... διείσδυση στην Ασία ήταν πολύ μικρότερη.
Τουτέστιν, με ανύπαρκτη στην ουσία Ασία, η Folli Follie έπρεπε να «κοστολογηθεί» τουλάχιστον στο 1/5 της τότε αποτίμησης του ενός δισ. ευρώ, ενώ η ΚΑΕ στη διπλή ή και περισσότερη αποτίμηση από αυτή που προκρίθηκε!
Ένα ισχυρό «πλέγμα» πίσω από την απάτη, με... ουρά στο Λονδίνο
Το απόστημα σταδιακά σπάει και μάλιστα με βρόντο, ενώ σε αναμμένα κάρβουνα φαίνεται πως κάθεται όλο το «πλέγμα» που έστησε, ανέχτηκε, στήριξε, επιδότησε και κάλυψε το κολοσσιαίο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, τον ύπνο τους έχουν χάσει κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, ορισμένες τράπεζες, κυρίως ξένες που λειτουργούσαν ως ανάδοχοι και... προπαγανδιστές της ποιότητας της Folli Follie τόσο στα ομολογιακά όσο και στα placements και δικηγορικά γραφεία σε Αθήνα και Λονδίνο!
Από ποιους θα ζητηθούν ευθύνες
Ο Ι. Δραγάτσης «σκανάρει» όλα τα οικονομικά στοιχεία και εξετάζει τους ισολογισμούς όλων των χρήσεων προ του 2017, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία των φυσικών προσώπων που έχουν σχέση με την εταιρεία.
Πιο αναλυτικά, η εισαγγελία θα αναζητήσει ευθύνες:
Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την ευρύτερη στάση της στη διαχείριση της υπόθεσης, τόσο για το προηγούμενο διάστημα όσο για τα χρόνια που προηγήθηκαν του ισολογισμού του 2017, καθώς και για την εν γένει μέριμνα και αποφασιστικότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων της, ήτοι του εποπτικού της ρόλου.
Στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) που ελέγχει τους ισολογισμούς, οι οποίοι όπως προκύπτει απ'' όλη τη διαδικασία ήταν επί σειρά ετών αλλοιωμένοι και σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 11 ετών!
Το βούλευμα εξετάζει επίσης τον ρόλο των αναδόχων των ομολογιακών δανείων αλλά και των χρηματιστηριακών εταιρειών που προώθησαν το ομολογιακό δάνειο της εταιρείας.
Επίσης, αναζητά ευθύνες διαχειριστών Private Banking και διαχειριστών funds που προωθούσαν (σπόνσορινγκ) αγορές και πωλήσεις. Τέλος, αναζητά ευθύνες τραπεζών για τα δάνεια που χορηγούσαν επί σειρά ετών στην εταιρεία Folli Follie, χωρίς να ελέγχουν την πιστότητα των ισολογισμών και των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.
Οι δεσμεύσεις λογαριασμών του ορκωτή ελεγκτή και του... υπευθύνου της Ασίας
Χθες, μετά από εντολή του κ. Δραγάτση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών προέβη στη δέσμευση των λογαριασμών και των θυρίδων του ορκωτού λογιστή που για χρόνια υπέγραφε τους ισολογισμούς της Folli Follie Γιώργου Βαρθαλίτη και του Γιάννη Μπεγιέτη, οικονομικού διευθυντή της θυγατρικής FF Sourcing Group στην Ασία.
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα αμφότερων των κ.κ. Βαρθαλίτη και Μπεγιέτη, ενώ για το λόγο αυτό, χθες το πρωί εστάλη ειδοποίηση σ'' όλες τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Θυμίζουμε πως ο Γιώργος Βαρθαλίγης, είναι ορκωτός της εταιρείας Ecovis που είχε υπογράψει τον ισολογισμό της χρήσης του 2017, όμως μετά το «σκάσιμο» της ιστορίας προχώρησε στην απόσυρσή του, δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν όσα οικονομικά μεγέθη φέρονταν να έρχονταν από την Ασία.
Ο κ. Ιωάννης Μπεγιέτης είναι επί σειρά ετών στέλεχος της Folli Follie ενώ εδώ και χρόνια ήταν CFO της θυγατρικής FF Sourcing Group (πρώην Folli Follie Hong Kong Limited) με έδρα το Χονγκ Κονγκ και αποτελεί την κεντρική ομπρέλα όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου σε όλη την περιοχή της Ασίας.
Όμως, όπως αποδείχτηκε από την έρευνα της Arvarez & Marsal, η εν λόγω εταιρεία ήταν ανύπαρκτη, χωρίς δραστηριότητα, αλλά μέσω πολλαπλών – επίσης ανύπαρκτων – θυγατρικών, δημιουργούσε τζίρους μέσω εικονικών ενδοομικών συναλλαγών, «παράγοντας» οικονομική κίνηση που ήταν μόνο λογιστική και δεν ανταποκρίνονταν επ'' ουδενί στην πραγματικότητα.
Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος
-Αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ από τη θυγατρική της ελληνικής εταιρείας Links of London.
-Δεσμεύσεις λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και πέντε μελών του δ.σ. της επιχείρησης.
-Άρση της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές από το Μονομελές Πρωτοδικείο, οπότε ξεκινά ο δρόμος τωνδιεκδικήσεων σε όλα τα επίπεδα, εταιρεία και φυσικά πρόσωπα.
-Δικαίωση τριών ιδιωτών επενδυτών και μιας ξένης εταιρείας στις διεκδικήσεις τους κατά της Folli Follie μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ.
-Κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ).
-Επίσημη παραδοχή από την πλευρά της εταιρείας ότι τα δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ελβετικών φράγκων περιήλθαν σε καθεστώς default. Συνολικό... κανόνι, 380 εκατ. ευρώ περίπου.