Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, εκτιμώντας ότι χωρίς την πανδημία θα είχε αποκατασταθεί η επενδυτική βαθμίδα της χώρας μας. Παράλληλα επισήμανε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αναμένουν πρόωρη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ειδικότερα, στη συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα πονταρίσματα πως η πρώτη αύξηση θα έρθει κάπου στα μέσα του 2023 «δεν συνάδουν με το μελλοντικό μας guidance».
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε διαταραχή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. δολαρίων (γνωστό ως PEPP).
Όπως έγινε γνωστό άλλωστε από πηγές της Τράπεζας που επικαλούνται δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η ΕΚΤ εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί πιθανώς στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρα επισήμανε στο Bloobmberg ότι «οι αγορές assets στοχεύουν σε ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, σε ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής και αποτροπή ενδεχόμενων ανισορροπιών εντός της ευρωζώνης», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει το στόχο αυτό».
Ερωτηθείς για τις προθέσεις που έχουν εκφράσει μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed στις ΗΠΑ και η BoE στην Βρετανία, να προχωρήσουν σε σύσφιξη της πολιτικής τους, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι «δεν βρισκόμαστε στην ίδια θέση».
«Οι προβλέψεις δείχνουν χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Βρετανία» εξήγησε, σχολιάζοντας ότι «είναι φυσικό να βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση νομισματικής πολιτικής».
Αναφορικά με την πρόσφατη εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και την πίεση που ασκούν τόσο στις τιμές καταναλωτή όσο και ευρύτερα στην οικονομία, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «είμαστε εν μέσω της τέλειας καταιγίδας».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα βιαστεί να πει ότι θα αντιμετωπίσουμε στασιμοπληθωρισμό, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ αλλά και άλλων οργανισμών δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% το επόμενο έτος.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ακόμα ότι η ΕΚΤ πρόκειται να συζητήσει αν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε μελλοντικό πρόγραμμα αγορών, τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στο QE προ πανδημίας λόγω χαμηλής αξιολόγησης.
Επισήμανε την «ιδιαίτερα ουσιαστική πρόοδο» που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και ανέφερε πως «ισχύει ότι Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα ακόμα, αλλά είμαι σίγουρος πως χωρίς την πανδημία η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα είχε αποκατασταθεί».