Κατακόρυφη μείωση του πληθωρισμού στο 3% κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Απρίλιο κάτι που σημαίνει ότι ο ετήσιος στόχος για συγκράτηση του πληθωρισμού στο 4,5% σε μέσο επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί και απαισιόδοξος.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα παραμένουν σημαντικές (11,4% σε κλαδικό επίπεδο) αλλά η πολύ μεγάλη μείωση στα προϊόντα ενέργειας λειτουργεί πλέον ως μηχανισμός «συγκράτησης» του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Από τον Μάιο και μετά, αναμένονται ακόμη μικρότερες μεταβολές για δύο λόγους: πρώτον οι μειώσεις στις τιμές της ενέργειας συνεχίζονται (ενώ θα συγκρίνονται με τις ολοένα και μεγαλύτερες τιμές της περυσινής άνοιξης) ενώ πλέον θα αρχίσουν να συγκρίνονται οι φετινές τιμές των τροφίμων με τις ολοένα και ακριβότερες τιμές του 2022.
Συγκριτικά με τον Μάρτιο, τον Απρίλιο άρχισαν να καταγράφονται κάποιες μειώσεις στα είδη διατροφής κάτι που κρίνεται ως ενθαρρυντικό. Στα αλλαντικά, σημειώθηκε μείωση 2,1%, στα ψάρια 2,5%, στα γαλακτοκομικά -0,5% και στα λαχανικά -0,8%.
Στον κατάλογο των προϊόντων με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε ετήσια βάση, εμφανίζονται πλέον ο ηλεκτρισμός με -29,9%, το φυσικό αέριο με -25,1%, το πετρέλαιο θέρμανσης με -20,7% και τα καύσιμα με -7,4$. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα αεροπορικά εισιτήρια (34,1%), στα κόμιστρα των ταξί (32,9%) στα στερεά καύσιμα (29,6%) και στα ξενοδοχεία (22,2%).
Στον τομέα των τροφίμων, οι αυξήσεις φτάνουν πλέον στο 13,8% για το ψωμί και τα δημητριακά, στο 12% για τα κρέατα, στο 4,5% για τα ψάρια, στο 19,1% για τα γαλακτοκομικά και το 16,2% για τα έλαια και τα λίπη
Πλέον το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με την μέση ετήσια μεταβολή. Το ποσοστό για το διάστημα Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023 έχει ήδη κατέβει στο 8,6% και η πτώση μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να είναι έντονα πτωτική καθώς ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας οι συγκρίσεις των φετινών τιμών θα γίνονται με ολοένα και ακριβότερες τιμές, πέρυσι.
Είναι μάλιστα πολύ πιθανό μέχρι τον Αύγουστο να δούμε και μεταβολή κάτω της μονάδας στον πληθωρισμό χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της ακρίβειας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα παραμένει η αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: 1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά[1]παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 4,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
• 3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.
• 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 13,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
• 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες