Για το πρώτο τρίμηνο, είχε προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν φορολογικά έσοδα 12,2 δις. ευρώ και στα ταμεία έχουν ήδη μπει 13,7 δις. ευρώ. Αυτή η υπέρβαση των 1,5 δις. ευρώ οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην πολύ καλή πορεία των εισπράξεων ΦΠΑ. Βεβαίως υπάρχουν έκτακτα γεγονότα που έχουν «φουσκώσει» το ποσό της υπέρβασης (σ.σ όπως για παράδειγμα η ετεροχρονισμένη είσπραξη περίπου 450 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας ή οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ που μεταφέρθηκαν στο πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς) και πάλι όμως προκύπτει υπέρβαση και μάλιστα σημαντική.
Επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη μπει στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης –και χθες υπήρξαν σχετικές αναφορές από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των συντελεστών των έμμεσων φόρων- η ανάλυση των δημοσιονομικών επιδόσεων αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Η υπεραπόδοση στα έσοδα από τον ΦΠΑ αποτελεί προϊόν μιας σειράς παραγόντων:
- Της αύξησης των τιμών. Οι τιμές των προϊόντων δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές. Έτσι, όσο δεν επηρεάζεται ο όγκος της κατανάλωσης, το δημόσιο εισπράττει περισσότερους φόρους.
- Την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η κάρτα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ γι’ αυτό και μετά τις εκλογές, θα πέσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών. Η σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS κλπ είναι μέτρα που εντάσσονται σε αυτή την στρατηγική.
- Η «αντοχή» που παρατηρείται στην κατανάλωση. Είτε γιατί η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται (που ισχύει) είτε γιατί αυξάνονται οι ονομαστικές αποδοχές (που επίσης ισχύει καθώς μόνο φέτος έχουν δοθεί σημαντικές αυξήσεις και στους συνταξιούχους και στους δικαιούχους του κατώτατου μισθού), προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί μείωση του όγκου πωλήσεων λόγω των υψηλότερων τιμών. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο της ανάπτυξης.
- Η… διοχέτευση του μαύρου χρήματος στην κατανάλωση. Λόγω και της ακρίβειας, μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος που διαφεύγει του φόρου εισοδήματος καταλήγει να «συλλαμβάνεται» και να φορολογείται τελικώς από τον ΦΠΑ ή τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Η συζήτηση για το… μέλλον των συντελεστών ΦΠΑ θα φουντώσει τις επόμενες ημέρες. Η σημερινή κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της μείωσης καθώς εκτιμά ότι ούτε όφελος θα υπάρξει σε επίπεδο τιμών ενώ την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι τόσο μεγάλο που θα αποτρέψει άλλες πιο στοχευμένες πολιτικές (σ.σ σε μια περίοδο που η Ευρώπη πιέζει για στοχευμένα μέτρα). Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να φέρει χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για να καταπολεμήσει την ακρίβεια θυσιάζοντας αρκετό δημοσιονομικό χώρο.
Η μάχη των επιχειρημάτων και επί του συγκεκριμένου θέματος, αναμένεται να φουντώσει από την επόμενη εβδομάδα που θα αρχίσουν να συζητούνται πιο έντονα οι προτάσεις για την οικονομία.