Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται και εκ των πραγμάτων «συν της Κεντρικής Τράπεζας και κυβέρνηση κίνει» πράγμα που σημαίνει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα αναλάβουν τον ρόλο τους όσον αφορά τη νομισματική πολιτική και οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν τον δικό τους όσον αφορά τους φόρους, την επιδοματική αλλά και την εμπορική πολιτική.
Στο μέτωπο αυτό είχαμε δύο ειδήσεις για τις οποίες βέβαια οι θεσμικοί φορείς μας είχαν προετοιμάσει.
Η πρώτη είδηση αφορά το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, την ιταλική ENI και την ισπανική REPSOL, να μεταφέρουν από τον Ιούλιο και μετά πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, προκειμένου να καλυφθούν οι ποσότητες που θα εκλείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες γι’αυτό και η επίπτωση της εξέλιξης αυτής στις τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να είναι θεαματική,
Ωστόσο, το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την επανέναρξη της μεταφοράς αργού έχει συμβολική σημασία τόσο για την κυβέρνηση Μαδούρο, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα οι κυρώσεις μπορούν να εξομαλυνθούν περαιτέρω αν σημειωθεί πρόοδος προς τον «εκδημοκρατισμό», όσο και για τις προθέσεις των ΗΠΑ να εξομαλυνθούν τα προβλήματα εφοδιασμού για την Ευρώπη.
Γι’ αυτό άλλωστε οι εξαγωγές αυτές θα γίνουν με τον αυστηρό όρο το πετρέλαιο να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη και να μη μεταπωληθεί αλλού.
Η κίνηση αυτή λίγο πολύ αναμενόταν, καθώς τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στη Chevron η οποία σημειωτέον διατηρεί δραστηριότητες στη Βενεζουέλα, να αρχίσει συνομιλίες για μελλοντικές δραστηριότητες με την κυβέρνηση Μαδούρο.
Αλλά και για την επόμενη είδηση μας είχε προετοιμάσει η Γέλεν τον προηγούμενο μήνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής των G7, δηλώνοντας ότι «ορισμένοι από τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ ως αντίποινα για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, εκτιμώ ότι επέφεραν μεγαλύτερο πλήγμα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις... κάποιοι δασμοί δεν είναι ιδιαίτερα στρατηγικοί με την έννοια της αντιμετώπισης των πραγματικών ζητημάτων που έχουμε με την Κίνα -είτε αφορούν ευπάθειες της εφοδιαστικής αλυσίδας, θέματα εθνικής ασφάλειας ή άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».
Η υπουργός Οικονομικών λοιπόν μας είχε προετοιμάσει για την κατάργηση κάποιων εξ’αυτών των δασμών προκειμένου να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία και να ανακουφιστούν καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Λίγες μέρες μετά λοιπόν, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την ομάδα του να εξετάσει την επιλογή άρσης ορισμένων δασμών στην Κίνα που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για την καταπολέμηση του τρέχοντος υψηλού πληθωρισμού, ενώ προχωρά άμεσα στην άρση των δασμών για την εισαγωγή προϊόντων ηλιακών πάνελ από χώρες της Ασίας στις ΗΠΑ.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά θα πρέπει να εκληφθεί ως μια οπισθοχώρηση στην πρόθεση των ΗΠΑ για αποπαγκοσμιοποίηση και επιστροφή στις πρότερες εμπορικές πρακτικές.
Βλέπετε η άρση των δασμών στα ηλιακά πάνελ έγινε με επίκληση του νόμου για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ και προσέξτε, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και μεταποίησης ηλιακών πάνελ στην αμερικανική οικονομία.
Λόγω ακριβώς της χρήσης του νόμου για την αμυντική βιομηχανία, θα αρθούν ταυτόχρονα και οι δασμοί για την εισαγωγή προϊόντων από τις ασιατικές χώρες όπως οι θερμοσυσσωρευτές και άλλα υλικά για τις ενεργειακές υποδομές.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική των προθέσεων και των στόχων: «Οι δασμοί για την εισαγωγή πάνελ από την Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταιλάνδη και το Βιετνάμ θα αρθούν για τα επόμενα 2 χρόνια, με στόχο να αποτελέσουν «γέφυρα» για την ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής».
Η λέξη «γέφυρα» είναι αυτή ακριβώς που μας πιστοποιεί ότι η αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι σε πλήρη εξέλιξη και απλά λόγω των ιδιαίτερων πληθωριστικών πιέσεων και των συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας γίνεται μια προσωρινή άρση εμπορικών αποφάσεων που στην πραγματικότητα ήρθαν για να μείνουν.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων ηλιακής ενέργειας το 2018, αξιοποιώντας το άρθρο 201 ενός εμπορικού νόμου του 1974. Οι δασμοί αρχικά ανέρχονταν στο 30% και αργότερα μειώθηκαν στο 15%.
Τις αποφάσεις για την έστω προσωρινή άρση των δασμών σε κάποια εκ των ασιατικών προϊόντων υποδέχτηκαν θετικά οι περισσότερες αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, γιορτάζοντας ταυτόχρονα και τα στοιχεία που έδειξαν βελτίωση της δραστηριότητας του τομέα υπηρεσιών της Κίνας για τον Μάιο. Βέβαια, κακά τα ψέματα, βελτιωμένος μεν σε περιοχή συρρίκνωσης δεν παρέμεινε ο δείκτης Caixin Services Purchasing Managers Index της Κίνας, καθώς διαμορφώθηκε στις 41,4 μονάδες από 36,2 τον Απριλίου.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα συνεχίσει η άνοδος στις ασιατικές αγορές, η οποία άλλωστε «μπολιάζεται» και από τη λήξη του αυστηρού lockdown στην Κίνα.
Βλέπετε, μαζί με τις καλές ειδήσεις συνεχίζουν να «σκάβουν το έδαφος» των αγορών οι κακές ειδήσεις.
Μια από αυτές είναι ότι για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα, το Κίεβο χθες μπήκε στο στόχαστρο πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας.
Άλλη μια κακή είδηση είναι ότι την ώρα που η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί γεγονός για τις περισσότερες χώρες του Βόρειου ημισφαιρίου, στη Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ καταγράφεται νέα αύξηση κρουσμάτων.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Αχιλλεας Γραβάνης σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Βήμα, στις ΗΠΑ καταγράφονται περίπου 90.000 επίσημα κρούσματα ημερησίως, όμως στην ουσία τα πραγματικά κρούσματα υπολογίζονται σε 500.000 ημερησίως διότι δεν καταγράφονται πλέον τα περισσότερα εξ αυτών που ελέγχονται με self-test στο σπίτι, ούτε τα ασυμπτωματικά.
Επίσης στις ΗΠΑ παρατηρείται 20% αύξηση των νοσηλειών λόγω του κορονοϊού, σε μια προφανή ένδειξη ότι τα νέα εξαιρετικά λοιμογόνα στελέχη της Ομικρον έχουν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων.
Καλό θα είναι αυτά τα στοιχεία να τα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Η μητέρα πάντως των αγορών, ο S&P 500, φαίνεται ότι τα συμπεριλαμβάνει - τουλάχιστον προς το παρόν- στην όλη εικόνα, απέχοντας αρκετά από την πρώτη σημαντική πύλη που θα δημιουργούσε βάσιμες προσδοκίες ακύρωσης του πλαγιουκαθοδικού της καναλιού, ήτοι τις 4311 μονάδες. (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.