Παρομοιάζοντας με το παγόβουνο που οδήγησε στη βύθιση του Τιτανικού, την απόφαση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τη διατήρηση της πολιτικής υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ, ο Ντέσμοντ Λάκμαν, πρώην σημαίνον στέλεχος του ΔΝΤ και συνεργάτης του American Enterprise Institute, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αμερικανική οικονομία.
«Υπάρχει μια απόκρυφη ιστορία για την ανάκριση που ακολούθησε το ναυάγιο του Τιτανικού. Όταν ο καπετάνιος του Τιτανικού ρωτήθηκε γιατί δεν κατεύθυνε το πλοίο μακριά από το παγόβουνο, απάντησε "Ποιο παγόβουνο;". Αν κρίνουμε από την άκαμπτη στάση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στη νομισματική πολιτική, πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να ειπωθεί γι' αυτόν σε περίπτωση που η οικονομία υποστεί σκληρή προσγείωση. Όπως επαναλήφθηκε στη συνεδρίαση της FOMC, ο κ. Powell εμμένει στην πολιτική του για τα υψηλά επιτόκια, ακόμη και όταν οι ισχυρές αποπληθωριστικές δυνάμεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς», υπογραμμίζει ο Λάκμαν σε ανάλυσή του στο 19fortyfive.com.
Όπως σημειώνει το πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, «στις αρχές του 2008 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ του Μπεν Μπερνάνκι υποβάθμισε με μεγάλο κόστος τους καθοδικούς κινδύνους για την οικονομία που προέρχονταν από την κρίση των δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Σήμερα, η Fed του Jerome Powell φαίνεται να κάνει ένα παρόμοιο λάθος υποβαθμίζοντας τους καθοδικούς κινδύνους για την οικονομία από την κρίση των εμπορικών ακινήτων και το σκάσιμο της φούσκας της κινεζικής αγοράς κατοικιών και πιστώσεων. Πρέπει να ελπίζουμε ότι η Fed θα αλλάξει πορεία σύντομα για να μας γλιτώσει από μια περιττή σκληρή οικονομική προσγείωση».
Παράλληλα, εκτιμά πως η διατήρηση της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο κύκλο ύφεσης, με σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες.
«Τα υψηλά επιτόκια εκτιμάται ότι προκάλεσαν περίπου 1,5 τρισ. δολάρια σε ζημιές από την αποτίμηση στην αγορά των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων τους. Όπως υπογραμμίζεται σε πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευση σχεδόν 40 μικρών και μεσαίων τραπεζών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να επιταχύνει την ύφεση, οδηγώντας σε πιστωτική στενότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας».