Όταν η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley στις ΗΠΑ τάραξε τις αγορές τον Μάρτιο, δημιουργώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των καταθέσεων, οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων στις ΗΠΑ έφτασαν τα 367 δισ. δολάρια.
Αντίθετα, στην Ευρώπη η κρίση της Credit Suisse ώθησε μόνο 17,7 δισ. ευρώ στα αμοιβαία αυτά, ποσά πολύ μικρά σε σύγκριση με το «τσουνάμι» που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ.
H πιο συγκρατημένη φυγή καταθέσεων στην Ευρώπη δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τράπεζες από τους αποταμιευτές παρά την κατάρρευση της Credit Suisse και τη διάσωσή της από την UBS στην Ελβετία, εκτιμούν οι αναλυτές. Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με το ότι τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων σε ευρώ είναι λιγότερο ανεπτυγμένα σε σύγκριση με αυτά στις ΗΠΑ.
Τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (ΑΚΔΔ) επενδύουν σε υψηλής ρευστότητας βραχυπρόθεσμα προϊόντα χρέους που έχουν εκδοθεί από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις με υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Είναι επιλογή όσων ψάχνουν για ασφαλές «παρκάρισμα» ρευστότητας.
Στην Ευρώπη ο κλάδος των ΑΚΔΔ είναι πολύ μικρότερος απ' ό,τι στις ΗΠΑ όπου το ενεργητικό των αμοιβαίων αυτών έφτασε τα $5,2 τρισ. τον Μάρτιο από τα $2,5 τρισ. το 2014. Τα ευρωπαϊκά ΑΚΔΔ, μαζί με αυτά που τοποθετούνται σε στερλίνες και δολάρια, έχουν φτάσει το 1,5 τρισ. ευρώ από 1 τρισ. ευρώ το 2014 σύμφωνα με στοιχεία της ΕFAMA (European Fund and Asset Management Association).
Oι τεράστιες εισροές στα αμερικανικά ΑΚΔΔ τον Μάρτιο ήταν αποτέλεσμα της φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες. Γύρω στα $175 δισ. είχαν αποσυρθεί από εμπορικές τράπεζες μέχρι τις 15 Μαρτίου, καθώς κατέρρεε η Silicon Valley Bank.
H αντίδραση στις ΗΠΑ ήταν διαφορετική συγκριτικά με την Ευρώπη και φαίνεται πως υποδηλώνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες απ' ό,τι στις αμερικανικές, εκτιμούν οι αναλυτές στη State Street Global Markets.
Σύμφωνα με τον Νικόλα Πανυγιρτζόγλου, strategist στη JP Morgan, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετακυλίουν τις αυξήσεις επιτοκίων πιο αποτελεσματικά, ενθαρρύνοντας έτσι τους πελάτες τους να διατηρούν τις καταθέσεις τους «κλειδωμένες».
Νέες καταθέσεις προθεσμίας στην ευρωζώνη μπορούν να εξασφαλίσουν επιτόκιο 2,31% κατά μέσο όρο με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,0% και τις αποδόσεις των ΑΚΔΔ να το προσεγγίζουν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν είδαν γενικευμένη φυγή καταθέσεων παρά την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου.
Βέβαια οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων αυξήθηκαν τον Μάρτιο, ένδειξη ότι ένα ποσοστό των επιχειρήσεων και των επενδυτών τα προτιμούν σε περιόδους αναταράξεων.
Σύμφωνα με την EPFR που παρακολουθεί τον χώρο, ο μεγάλος νικητής ήταν το ΑΚΔΔ της BlackRock με εισροές 2,5 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές της Lombard Odier εκτιμούν ότι τα ευρωπαϊκά αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων παραδοσιακά επενδύουν σε προϊόντα χρέους τραπεζών και αυτό εξηγεί τη διστακτικότητα των επενδυτών να τοποθετήσουν τη ρευστότητα τους σε αυτά.
Σύμφωνα με τον κ. Πανυγιρτζόγλου της JP Morgan, περίπου το 90% των ευρωπαϊκών ΑΚΔΔ επενδύουν σε προϊόντα χρέους που έχουν εκδοθεί από τράπεζες. Αντίθετα, στις ΗΠΑ γύρω στο 90% των ΑΚΔΔ επενδύουν μόνο σε προϊόντα κρατικού χρέους, τακτική που κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια σε περιόδους κρίσεων.
Αξιωματούχοι της EFAMA επισημαίνουν οτι οι κρατικοί εκδότες χρέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση με τις ΗΠΑ, με εξαίρεση ίσως την Γερμανία. Η κρίση χρέους του ευρώ το 2015 το εξηγεί, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο της αμερικανικής αγοράς κρατικών χρεογράφων.