Σε αναβάθμιση των τραπεζικών ομολόγων με μείωση για το κόστος δανεισμού τους προσβλέπουν οι Έλληνες τραπεζίτες, με αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Σεπτέμβριο. Οι Έλληνες τραπεζίτες, παρατηρούν ότι τα έσοδα των τραπεζών κινούνται καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν φέτος και εκτιμούν ότι κινητήριος μοχλός των χρηματοδοτήσεων θα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου ο ανταγωνισμός εντείνεται ειδικά για τα μεγάλα εταιρικά. Επίσης, αναμένεται εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων με πιο ποιοτικά και μακροχρόνια χαρακτηριστικά.
Τα παραπάνω είναι μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων που αποκόμισε η Goldman Sachs στη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα οποία κατέγραψε σημειώνοντας ακόμα την απόφαση των τραπεζών να διανείμουν μερίσματα 10%-30%, καθώς και την εκτίμηση ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες τιμές στόχοι της Goldman Sachs είναι:
- Alpha Βank: Τιμή - στόχος 1,7 ευρώ και σύσταση αγοράς.
- Eurobank: Τιμή - στόχος 1,55 ευρώ και ουδέτερη σύσταση.
- ΕΤΕ: Τιμή - στόχος 6,2 ευρώ και σύσταση αγοράς.
- Πειραιώς: Τιμή στόχος 2,75 ευρώ και σύσταση αγοράς.
Σημαντικότερο όλων είναι το συμπέρασμα ότι η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, καθώς και ότι αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στα τραπεζικά ομόλογα με αντίστοιχη αναβάθμισή τους. Αυτό θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν ομόλογα με μικρότερες αποδόσεις- κόστος δανεισμού. Μεταξύ άλλων αυτό θα ευνοήσει εκδόσεις ομολόγων με μικρότερο κόστος και για τις ανάγκες MREL.
Σχετικά, από τις τράπεζες παρατηρείται ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη μειωθεί και εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί και με τα τραπεζικά ομόλογα όταν ακολουθήσουν αναβαθμίσεις και των ελληνικών τραπεζών. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός της εισροής νέων και πιο ποιοτικών κεφαλαίων.
Οι διανομές μερισμάτων είναι θέμα των εποπτικών αρχών, αλλά ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλύψει το κριτήριο για μείωση των «κόκκινων δανείων» τα οποία πρέπει να είναι κάτω από 10%. Κριτήρια επίσης αποτελούν η καλή πορεία δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων και ο ισχυρός δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1.
Στο μεταξύ οι τράπεζες κτίζουν κεφάλαια και δεν επηρεάζονται από την εξόφληση του δανεισμού τους στην ΕΚΤ, καθώς δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τις επιστροφές TLTRO. Έτσι η Goldman Sachs, υπενθυμίζει τον υψηλό δείκτη ρευστότητας στο 205% που θα παραμείνει αρκετά πάνω από το 100% ακόμα και μετά την πλήρη εξόφληση των προγραμμάτων TLTRO. Σημειώνεται επίσης ο δείκτης δανεισμού προς καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών που είναι στο 0,67% έναντι 0,9% στην Ευρώπη.
Με τη ρευστότητα αυξημένη οι τράπεζες αντιθέτως επιθυμούν να αυξηθεί η καθαρή πιστωτική επέκτασή τους, η οποία είναι σχετικά αργοπορημένη λόγω και των μεγάλων εξοφλήσεων στο πρώτο τρίμηνο και της αβεβαιότητας λόγω των εκλογών στο δεύτερο τρίμηνο. Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο με βασικό μοχλό τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί, ενώ ότι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης για τα στεγαστικά δάνεια θα στηρίξουν τη ζήτηση σε αυτόν τον τομέα.
Τέλος, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα κινούνται καλύτερα από ότι αναμενόταν, κάτι που οφείλεται στις αυξήσεις επιτοκίων και στην αργή μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις, με τα μεγαλύτερα εισοδήματα να κινούνται πιο ευέλικτα και να προηγούνται στη μετάβαση αυτή.