Κρίσιμη η πολιτική συνέχεια στην Ελλάδα για την ανάπτυξη
Shutterstock
Shutterstock

Κρίσιμη η πολιτική συνέχεια στην Ελλάδα για την ανάπτυξη

Κρίσιμη χαρακτηρίζει την πολιτική συνέχεια στην Ελλάδα, η Goldman Sachs, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023 και παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να κλείσει μέσα στα επόμενα χρόνια το επενδυτικό κενό που χωρίζει την Ελλάδα με την Ευρώπη, πριν τα επιτόκια δανεισμού δυσκολέψουν τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων.

Σε έκθεσή της για το επενδυτικό κενό και την προοπτική αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι για την Ελλάδα, η οποία εμφανίζει το μεγαλύτερο επενδυτικό κενό, είναι σημαντικό ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται με σημαντική διαφοράς τις δημοσκοπήσεις, καθώς θεωρείται δεδομένη η προσήλωσή του στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Η απουσία επενδύσεων παγίου κεφαλαίου έχει συνοδευτεί από υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας, ειδικά στην Ελλάδα και στην Ιταλία, σημειώνει η Goldman, επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη ευκαιρία που εμφανίζεται – και παρά την επιβράδυνση της οικονομίας – μέσω της αξιοποίησης των τεράστιων δημοσιονομικών πακέτων που έχει διαθέσει η Ευρώπη. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και η ενεργειακή πρωτοβουλία REPowerEU, διαμορφώνουν ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο για κεφαλαιουχικές δαπάνες.

«Για να πετύχουν διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης πρέπει να κλείσουν το επενδυτικό κενό με την Ευρωζώνη της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ – ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πιο πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman, για να προσθέσει:

«Είναι κρίσιμη η συνέχιση της πολιτικής στήριξης σε ένα μείγμα πολιτικής που θα εστιάζει στις επενδύσεις. Μετά τις εκλογές σε Πορτογαλία και Ιταλία το 2022, το επόμενο έτος θα έχουμε εκλογές σε Ελλάδα και Ισπανία. Εντούτοις, παρομοίως με τα φετινά αποτελέσματα που δεν προκάλεσαν καθόλου (Πορτογαλία) ή περιορισμένη (Ιταλία) διατάραξη στα χρήματα που θα λάβουν οι χώρες από τα Ταμεία, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία είναι σε πολύ καλή θέση να εφαρμόσουν δημοσιονομική στήριξη με στόχο τις επενδύσεις ύψους 3% του ΑΕΠ το 2023. Στην Ελλάδα, το κυβερνών κόμμα, με την προσήλωσή του στην εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Στην Ισπανία, τα δύο κόμματα που προηγούνται (PSOE και PP) στην κούρσα, μοιράζονται την ίδια στήριξη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Σύμφωνα με την Goldman, ενώ οι χώρες του Νότου θα ωφεληθούν από την ασυνήθιστα υψηλή πολιτική στήριξη για να κλείσουν το επενδυτικό κενό, η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αυξάνει την πίεση, ώστε ο στόχος να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό. Μέσα στην επόμενη τριετία, οι τρέχουσες αποδόσεις ήδη υποδηλώνουν ότι θα σημειωθεί αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της τάξης των 15 μονάδων βάσης για την Ελλάδα και των 90 μονάδων βάσης για την Ιταλία.