Σε… γνωστά λημέρια επιστρέφουν οι δανειστές, αυτή τη φορά προκειμένου να διενεργήσουν εκτενή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Η αποστολή των θεσμών, που θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, αναμένεται να επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς, όπως η πορεία των φορολογικών εσόδων, οι οφειλές του Δημοσίου, η πρόοδος των δημόσιων έργων και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους… ελέγχους θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ανακοινώσει αυστηρότερους ελέγχους για τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες βρίσκεται υπό συζήτηση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίσει την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια. Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, έχει προειδοποιήσει ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται υπερβολικά αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων.
Παράλληλα, ορισμένες χώρες διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης λόγω αυξημένων αμυντικών δαπανών ή αναγκών τεχνολογικής ανάπτυξης.
Αυτό πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κονδυλίων για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Σε περίπτωση που αλλάξουν οι όροι κατανομής και δεν βρεθούν εναλλακτικές πηγές ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία ενδέχεται να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να οδηγηθεί σε ύφεση.