Χ. Δήμας: Σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και κόστος για τη χώρα, η επιστροφή στις αγορές

Χ. Δήμας: Σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και κόστος για τη χώρα, η επιστροφή στις αγορές

«Ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά με πολύ-πολύ μεγάλη καθυστέρηση» χαρακτήρισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έχουμε ακόμη μεγάλο δρόμο μέχρι να μπορέσουμε να στεκόμαστε στα δικά μας πόδια» είπε ο κ. Δήμας προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια «έχουν στοιχίσει στην Ελλάδα, στην ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες πάρα πολλά, 100 δισ. στο δημόσιο χρέος και 14,5 δισ. μέτρα, τα οποία είναι -ως επί το πλείστον- αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις, που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις της χώρας, ο κ. Δήμας παρατήρησε ότι «το γεγονός ότι επιβάλλονται τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι εντελώς αντιαναπτυξιακή πολιτική, όπως και το ότι οι ξένοι δέχονται όλες αυτές τις αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που σκοτώνουν την ιδιωτική οικονομία, διαλύουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, παραγωγούς και δεν επεμβαίνουν, ώστε να έχουμε πιο ουσιαστική μείωση των δαπανών».

Αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «σε καμία ευνομούμενη Δημοκρατία του κόσμου δεν παρεμβαίνει η νομοθετική εκτελεστική εξουσία στο έργο της Δικαιοσύνης, ούτε μιλάει με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς».

Ερωτηθείς σχετικά με την προετοιμασία του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ ενόψει της παρουσίας του προέδρου του κόμματος, Κ. Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ ο κ. Δήμας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός γίνεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς», ενώ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του κόμματος για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα διευκρίνισε: «Χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο, αλλά καλύτερες υπηρεσίες, πιο φιλικές προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πιο αποτελεσματικό δημόσιο. Δε χρειάζονται απολύσεις, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται ένα πρόγραμμα διαρκούς κινητικότητας. Υπάρχουν υπηρεσίες, που έχουν πλεονάζον προσωπικό, υπάρχουν άλλες υπηρεσίες, που πράγματι χρειάζονται προσωπικό αυτή τη στιγμή».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπηρεσιών και των δημόσιων υπαλλήλων εξήγησε ότι «ο καλός δημόσιος υπάλληλος το απαιτεί αυτό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κάνουν πολύ καλά της δουλειά τους και έχει φτάσει η στιγμή όπου θα πρέπει να διαχωρίζεται ο επιμελής, ικανός και αποτελεσματικός δημόσιος υπάλληλος, από αυτόν που π.χ. δεν πατάει στην υπηρεσία του». Σημείωσε, τέλος: «Πρέπει να προχωρήσουμε και σε κάποιες πιο στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις [...] Το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ