Λένε ότι η «Τύχη» είναι η διασταύρωση της ευκαιρίας με την προσπάθεια. Για τον όμιλο της Quest η πρόσφατη ιστορία του ομίλου έχει σημαντικές τέτοιες διασταυρώσεις. Η τελευταία τέτοια περίπτωση είναι η Cardlink: Η Quest απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην Cardlink τον Ιανουάριο του 2015 αποκτώντας το 85% των μετοχών από τις Alpha Bank και Eurobank πληρώνοντας τίμημα 6 εκατ. ευρώ. Μεσολάβησαν τα capital controls, η αναγκαστική στροφή στις συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα λόγω και της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας και η στιγμή ωρίμασε για να πουληθεί η εταιρία: Σε λιγότερο από 7 χρόνια η Cardlink πουλήθηκε έναντι 93 εκατ. ευρώ και η συναλλαγή έχει πάρει το δρόμο της για το τέλος της φετινής χρονιάς. Η ιστορία ωστόσο των ευτυχών συμπτώσεων δεν τελειώνει εδώ.
Η απόκτηση της αντιπροσώπευσης της Xiaomi το Δεκέμβριο του 2016 στην Ελλάδα είχε τέτοια δυναμική που έφερε τη συγκεκριμένη μάρκα στο #2 παγκοσμίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ενώ η εταιρία έπιασε την τρίτη θέση στις ταμπλέτες. Μάλιστα στην Ελλάδα στα κινητά τηλέφωνα τον Αύγουστο η Xiaomi (29,5%) έχει κλείσει σημαντικά την ψαλίδα με την πρώτη (30,0%) απειλώντας την πρωτοκαθεδρία της Samsung. Όλα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα στους ισολογισμούς καθώς η μάρκα Xiaomi έχει πλέον τζίρο που θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Η ACS αποκτήθηκε το 1999 από την Info-Quest ωστόσο η περυσινή χρονιά και οι ανάγκες της πανδημίας έφεραν την εταιρία στα όρια της δυναμικότητας της. Παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2020 (125,9 εκατ. ευρώ +15,8%) η συνέχεια το 2021 ήταν ακόμα ισχυρότερη: Το 6μηνο έκλεισε με άνοδο πωλήσεων 16% ενώ το νέο κέντρο διανομής που θα ξεκινήσει την λειτουργία του στις αρχές του 2022 θα διπλασιάσει την μεταφορική δυναμικότητα της εταιρίας.
H Unisystems αποκτήθηκε σταδιακά ξεκινώντας από το 2006. Τα καθαρά κέρδη σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 268,3% στα 2,9 εκατ. ευρώ ενώ το ανεκτέλεστο της έχει φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας το τζίρο των δύο επόμενων χρήσεων χωρίς να υπολογίζονται οι εισροές των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα νέα αποκτήματα του ομίλου είναι η Inteli Solutions η οποία υλοποιεί λύσεις πληροφορικής με τζίρο 6 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 5 εκατ. ευρώ και η GREE, εταιρία η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην χονδρική του κλιματισμού σε μεγάλες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες. Ακόμα η Quest βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της ΓΕ Δημητρίου η οποία αντιπροσωπεύει κυρίως τις μάρκες Toyotomi και Singer οι οποίες είναι αναγνωρίσιμες στην λιανική. Επιπλέον, μέσα στο β’ εξάμηνο δεν αποκλείεται να δούμε και νέες προσθήκες δυναμικού στις ΑΠΕ (εγκατεστημένα 25MW) καθώς ο όμιλος έχει ενημερώσει για τις προθέσεις αύξησης της υπάρχουσας δυναμικότητας σε έτοιμα φωτοβολταικά έργα. Οι τρεις αυτές προσθήκες αναμένεται να καλύψουν τα λειτουργικά αποτελέσματα της Cardlink (15 εκατ. ευρώ) και να προσθέσουν πολλαπλάσιο τζίρο στα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου. Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι με τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας και την ρευστότητα από την πώληση της Cardlink η Quest θα βρεθεί πρακτικά με αρνητικό δανεισμό, δηλαδή καθαρό ταμείο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. Μια τόσο ισχυρή ταμειακή θέση εκτός από τις δυνατότητες εξαγορών και την διαπραγματευτική εμπορική ισχύ μπορεί άνετα να διευκολύνει τις διανομές μερισμάτων φθάνοντας έως και το 1 ευρώ ανά μετοχή ή 7% απόδοση ανά μετοχή.
Η επιτυχημένη πορεία της Quest έχει και άλλα ορόσημα τα οποία αν μη τι άλλο δείχνουν διοίκηση που κοιτάζει μπροστά αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία για τους μετόχους. Και στις επιχειρήσεις -όπως και στη ζωή- η τύχη όταν έρχεται επαναλαμβανόμενα- δεν αποτελεί σύμπτωση αλλά είναι προϊόν διορατικότητας και σκληρής δουλειάς. Και στα Χρηματιστήρια το πρώτο πράγμα που αγοράζει κανείς είναι η διοίκηση. Ειδικά όταν και η αποτίμηση βρίσκεται ακόμα στη ζώνη της ευκαιρίας.
Η εξέλιξη των μεγεθών της Info - Quest