Στον απόηχο της υποβάθμισης του outlook της ιταλικής οικονομίας από τη Fitch, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη της γειτονικής χώρας σπεύδουν να καθησυχάσουν τις αγορές ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ιταλικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι,ο οποίος δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα ξεπεράσει το 3% στην σχέση ελλείμματος–ΑΕΠ.
«Δεν θα ξεπεράσουμε το 3% στην σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ. Θα φτάσουμε πολύ κοντά, αλλά με γλυκύτητα, όπως εμείς της Λέγκα ξέρουμε να κάνουμε», είπε ο Σαλβίνι κατά την διάρκεια ομιλίας του σε κομματικό φεστιβάλ.
Τις δικές του διαβεβαιώσεις έδωσε χθες και ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζοβάνι Τρία, ο οποίος υποσχέθηκε μέσω συνέντευξή του την εφημερίδα La Repubblica, πως οι αναταράξεις στις αγορές θα πάρουν τέλος πριν από το τέλος του μήνα, μόλις ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός του 2019 που θα σέβεται τη δημοσιονομική σταθερότητα.
«Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει επανειλημμένα πως η δημοσιονομική σταθερότητα θα γίνει σεβαστή και μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον προϋπολογισμό οι προθέσεις αυτές θα μεταφρασθούν σε πράξεις», διαβεβαιώνει ο υπουργός από τη Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Τότε το σπρεντ θα μειωθεί», δηλώνει ακόμη ο υπουργός.
Αυτό το «σπρεντ», η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία και σ'' εκείνο με το οποίο δανείζεται η Ιταλία, έφθασε την Παρασκευή τις 290 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και έναν χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Fitch Ratings αναθεώρησε το οutlook της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγηση της Ιταλίας σε ξένο νόμισμα σε «αρνητικό» από «σταθερό», ωστόσο διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο “BBB”.
Η Fitch τονίζει ότι «ο κίνδυνος αντιστροφής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επηρεάζουν αρνητικά τα πιστωτικά βασικά στοιχεία της Ιταλίας έχει αυξηθεί ως έναν βαθμό, ενώ οι δημοσιονομικοί και άλλοι κίνδυνοι πολιτικής φύσεως ενισχύονται από τον σχετικά υψηλό βαθμό πολιτικής αβεβαιότητας».
H Fitch επισημαίνει ακόμα ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2018 αναμένεται να μειωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ το 2018, από 2,3% το 2017, αλλά αναμένεται να φθάσει το 2,2% το 2019 και το 2,6% το 2020.
Από τον περασμένο Μάιο όταν προέκυψε το μέχρι τότε αδιανόητο που ήταν μια συγκυβέρνηση Κινήματος 5 Αστέρων και Λέγκας του Βορρά, η ιταλική Οικονομία εμφανίζει σοβαρά δείγματα αστάθειας και κινδύνου χρηματο-οικονομικής κρίσης.
Ενώ αποσοβήθηκε -προς το παρόν τουλάχιστον- το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της συμμετοχής της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, είτε μέσω δημοψηφίσματος για το ευρώ είτε με έμμεσο τρόπο, οι συνεχείς επιθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δημοσιονομικούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και οι απειλές για μονομερείς ενέργειες έχουν θορυβήσει σοβαρά τις διεθνείς αγορές και παρατηρείται ένα διαρκώς διογκούμενο ρεύμα φυγής κεφαλαίων όσο και απαξίωσης των ιταλικών ομολόγων.
Παράλληλα οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν εκδώσει σοβαρές προειδοποιήσεις προς την ιταλική κυβέρνηση να μην ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις Μόντι, Λέτα και Ρέντσι και να μην ξεπεράσει το έλλειμμα του 2019 το 3% του ΑΕΠ. Ξεκίνησαν δε ήδη να απειλούν με υποβάθμιση και της πιστοληπτικής διαβάθμισης. Μια υποβάθμιση της Ιταλίας κατά δυο βαθμίδες θα την οδηγούσε στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) και θα ήταν καταστροφική για τις ιταλικές Τράπεζες αφού δεν θα μπορούσαν να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με φθηνά επιτόκια με ενέχυρο ομόλογα του ιταλικού δημοσίου.