Ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της γερμανικής ενοποίησης, ο εμβληματικός καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ζητεί να δοθεί χρόνος στη Βρετανία για να συνέλθει μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο 86χρονος Κολ δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι η Ενωση πρέπει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερο σεβασμό τις εθνικές και τις τοπικές ταυτότητες στην Ευρώπη και να μην επιβάλλει σε υπερβολικό βαθμό τυποποίηση στα κράτη μέλη.
Υπό τον τίτλο «Χέλμουτ Κολ - Η Ευρώπη χρειάζεται μια παύση για να πάρει ανάσα», η εφημερίδα δεν δημοσιεύει απευθείας τις δηλώσεις του, αλλά μάλλον προχωρεί στην παρουσίασή τους και αναφέρει ότι ο Χέλμουτ Κολ θεωρεί ότι θα ήταν «τεράστιο σφάλμα» για την Ευρώπη «να κλείσει την πόρτα» στη Βρετανία.
Ο Χέλμουτ Κολ ζητεί ηρεμία και προειδοποιεί κατά της υιοθέτησης περιττής σκληρότητας και σπουδής απέναντι στη Βρετανία...Το πιο σημαντικό είναι η ίδια η χώρα να αποφασίσει τι θέλει, σύμφωνα με την Bild.
Έκανε μάλιστα λόγο για ένα «διάστημα ανάπαυλας» της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω για να κάνει μετά αργά δύο βήματα μπροστά, με έναν ρυθμό τον οποίο να μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη- μέλη.
Παράλληλα, τάχθηκε και πάλι, όπως στο παρελθόν, υπέρ του να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη οι περιφερειακές ιδιομορφίες και ταυτότητες των μεμονωμένων χωρών και να υπάρξει και ξανά στις σχέσεις μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ περισσότερος σεβασμός της ιστορίας και των ευαισθησιών των άλλων.
Καγκελάριος από το 1982 μέχρι το 1998, συνεργάσθηκε στενά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν για την νομισματική και οικονομική ενοποίηση της Ενωσης και για την εισαγωγή του ευρώ. Ηγήθηκε της διαδικασίας που οδήγησε στην γερμανική ενοποίηση και υπήρξε μέντορας της Αγγελα Μέρκελ.
Ο Κολ θεωρεί ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δεν αποτελεί αμιγώς γερμανικό φαινόμενο, αλλά αντικατοπτρίζει ένα αίσθημα δυσφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων, και πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω πριν κάνει δύο βήματα προς τα εμπρός και με ταχύτητα που θα μπορούν να ακολουθήσουν όλα τα κράτη μέλη.
Σημειώνεται ότι η προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ και σημερινή καγκελάριος ζήτησε μετά το δημοψήφισμα να δοθεί χρόνος στη Βρετανία για να διευθετήσει τα πολιτικά της προβλήματα πριν εκκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την ΕΕ και τους όρους για την μελλοντική της σχέση με την Ευρώπη.