Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και συγκαταλέγεται τέταρτη παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κίνα και την Ιαπωνία. Ωστόσο, οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στη λίστα με τις 50 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως, όπως δείχνει η κατάταξη της Handelsblatt.
Με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, η πρώτη γερμανική εταιρεία στη λίστα 100 εταιρειών της Handelsblatt είναι η φαρμακοβιομηχανία Bayer στη 66η θέση, που αποτιμάται στα 96 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν πιο χαμηλά, η SAP (εταιρεία κατασκευής λογισμικού για επιχειρήσεις), η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler και ο βιομηχανικός όμιλος Siemens με κεφαλαιοποιήσεις που κυμαίνονται από τα 79 δισ. ευρώ έως τα 90 δισ. ευρώ.
Η Volkswagen, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο μετά την Toyota, δεν κατάφερε καν να μπει στη λίστα. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των εκπομπών ρύπων το Σεπτέμβριο, η κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων VW, Audi και Porsche έχασε το 1/5 της αξίας της και αποτιμάται πλέον σε περίπου 70 δισ. ευρώ, δηλαδή 17 δισ. λιγότερα από πέρυσι.
Στην κορυφή βρίσκονται μόνο αμερικανικές επιχειρήσεις και ειδικά εταιρείες πληροφορικής και internet, όπως η Apple, η Google και η Amazon. Στην πραγματικότητα, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν κυριαρχήσει παγκοσμίως: Περίπου 54 από τις 100 κορυφαίες εταιρείες έχουν έδρα στις ΗΠΑ, ενώ μόλις 26 εξακολουθούν να έχουν έδρα στην Ευρώπη. Απ'' αυτές μόλις έξι έχουν έδρα στη Γερμανία.
Τέτοιου μεγέθους “επέλαση” αμερικάνικων εταιρειών έχει να γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του ''70. Αθροιστικά, η αξία των Apple, Google και Microsoft αγγίζει τα 1,4 τρισ. ευρώ!
Παρότι η “παλαιού τύπου” οικονομία κυριαρχεί στην Ευρώπη – με πετρελαϊκές όπως την Royal Dutch Shell και την Total – ο τομέας της πληροφορικής έχει γίνει η μεγαλύτερη και ανερχόμενη βιομηχανία. Ακριβώς γι'' αυτό, η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, η NSA (National Security Agency) βρίσκεται ανάμεσα στις νέες δυνάμεις που θα επικρατήσουν στην αγορά.
Η Apple, αξίας 549 δισ. ευρώ, είναι πλέον μεγαλύτερη από τις οικονομίες της Νορβηγίας ή της Σουηδίας. Το Facebook, με 1,44 δισ. χρήστες, αποτελεί το μεγαλύτερο «έθνος» στον κόσμο – έστω ψηφιακά.
Εκτός από τον τομέα της πληροφορικής, οι ΗΠΑ επικρατούν σε δύο ακόμα βασικούς τομείς: Στον τραπεζικό και στις φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι Αμερικάνοι ήταν πιο γρήγοροι από τους Ευρωπαίους και τόνωσαν το τραπεζικό σύστημα αμέσως μετά την οικονομική κρίση.
Η Bank of America, η JP Morgan Chase και η Wells Fargo αποτιμώνται ανάμεσα στα 168 δισ. ευρώ και στα 255 δισ. ευρώ και είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, τη Deutsche Bank. Μάλιστα, η Deutsche Bank, η οποία αξίζει 31 δισ. ευρώ, θα συρρικνωθεί περαιτέρω, καθώς κλείνει κάποιες από τις δραστηριότητές της ώστε να αυξήσει τη βιωσιμότητά της και να μείωση τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.