Το μήνυμα ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει η συζήτηση για την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχουν ορίζοντα το 2018, θα επιχειρήσουν να στείλουν σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling.
Η συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα ανήμερα της -εκτός απροόπτου- εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή του Klaus Regling στο συνέδριο του Economist όπου έχει κληθεί να μιλήσει την Τετάρτη για την «δουλειά που έχει απομείνει να γίνει στην Ελλάδα» («Unfinished business»). Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα αποτελέσει την αφορμή ώστε λίγες ημέρες μετά την δημόσια αμφισβήτηση της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος από την Christine Lagarde του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM, που μελλοντικά φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ελληνική κρίση χρέους, να εκθέσει τις πρώτες «ιδέες» των ευρωπαίων εταίρων για τα μέτρα άμεσης ανακούφισης, αλλά και να χαράξει τον οδικό χάρτη εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που βάσει του προγράμματος θα πρέπει να εκταμιευτεί το Φθινόπωρο μετά την εκπλήρωση σειράς προαπαιτούμενων και μνημονιακών δράσεων.
Στο μέτωπο του χρέους η Ελλάδα έχει αποδεχτεί με τη συμφωνία του Eurogroup ότι δεν μπορεί να ελπίζει παρά σε «μικροδιορθώσεις» μέχρι να ολοκληρώσει με επιτυχία το μνημόνιο, αφού τα μέτρα μιας ουσιαστικότερης ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους προβλέπεται ότι θα ληφθούν μετά το 2018.
Ο ESM έχει ήδη αναφερθεί σε τουλάχιστον τρεις βασικούς άξονες παρεμβάσεων για το χρέος με ορίζοντα το 2018 όταν με το τέλος του προγράμματος οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, ο ESM κάνει λόγο για επιμήκυνση συγκεκριμένων δόσεων από τα ανεξόφλητα υπόλοιπα δανείων ύψους 130,9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF χωρίς να αλλάξει η ανώτατη περίοδος αποπληρωμής των 32,5 ετών.
Επιπλέον, εξετάζει τρόπους για να κλειδώσει χαμηλότερα επιτόκια σε πιο μακροπρόθεσμα δάνεια, χωρίς ωστόσο να αυξήσει το κόστος για τις άλλες χώρες-μέλη που έχουν δανειστεί κεφάλαια από τον EFSF και τον ESM.
Για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο ESM έχει προτείνει μεταξύ άλλων την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και των διμερών δανείων με κράτη-μέλη, με την αξιοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του προγράμματος (περί τα 19,4 δισ. ευρώ), την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων SMP και ANFA, και μια ακόμη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση-επιμήκυνση της λήξης των δανείων εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Σε κάθε περίπτωση ο αναλυτικός προσδιορισμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο ελληνικό χρέος αποτελεί προϋπόθεση ώστε το ΔΝΤ να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους για το εάν και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με βάση τη νέα έκθεση βιωσιμότητας που θα εκπονήσει.
Βασίλης Γεώργας