Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Φόβοι και ψίθυροι για ανώμαλη προσγείωση στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Και αυτό καθώς χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι είχαν υπαχθεί σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας και δεν κατάφεραν να παραμείνουν εξαιτίας των υψηλών δόσεων, πιστεύοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για πάγωμα των παλαιών οφειλών, ξεκίνησαν να πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές με στόχο να δουλέψουν ξανά και να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν υπάγονται στην κατηγορία «μπαταχτσήδες», με αποτέλεσμα η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών να τους έχει στραγγίξει οικονομικά και ο μόνος λόγος που παλεύουν να σώσουν την επιχείρηση τους είναι η υπόσχεση του πρωθυπουργού για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με ταυτόχρονη έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας. Τίποτα από τα δύο όμως δεν ισχύει. Ούτε πάγωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, παρά το γεγονός ότι είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Θα έλεγε κανείς ότι εξαπατήθηκαν. Αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικροί επιχειρηματίες θα σταματήσουν σύντομα να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές δημιουργώντας κραδασμούς στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Την ίδια στιγμή πάντως τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου στα μπλοκάκια είναι μειωμένα στο πρώτο τρίμηνο κατά 150 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μήνα με τον μήνα μειώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι και κατ'' επέκταση τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα από το φόρο στο εισόδημα πλην μισθών και συντάξεων εισπραττόμενα με τη μορφή παρακράτησης (20%) μειώθηκαν σε 97,74 εκατ. ευρώ από 122,59 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Εξέλιξη που δυστυχώς, τους επόμενους μήνες θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και θα μεγεθύνει την τρύπα του προϋπολογισμού.
Πάντως η μείωση των εισπράξεων από την ανωτέρω πηγή είχε φανεί από το προηγούμενο έτος όπου τα έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 763,92 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος ανέρχονταν στα 829,98 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα από 4,15 δισ. ευρώ που ήταν το 2015 μειώθηκαν στα 3,82 δισ. ευρώ το 2016.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι: «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31/12/2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1/1/2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
Φωτογραφία: SOOC