Η G7 εξετάζει αυστηρότερο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως μέτρο πίεσης στη Μόσχα
Bloomberg

Η G7 εξετάζει αυστηρότερο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως μέτρο πίεσης στη Μόσχα

Η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg News το εν λόγω προσχέδιο αναφέρει πως  οι χώρες της G7 θα μπορούσαν να αναθέσουν στους υπουργούς Οικονομικών τους να επαναπροσδιορίσουν το όριο τιμής - που αυτή τη στιγμή ορίζεται στα 60 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο - το οποίο εισήχθη για να περιορίσει την πρόσβαση του Κρεμλίνου στα πετροδολάρια που χρηματοδοτούν την εισβολή στην Ουκρανία.

Η κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μέρος των προσπαθειών να αυξηθεί το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για τη Μόσχα, ώστε η Ρωσία να «παρακινηθεί να διαπραγματευτεί μια ουσιαστική ειρήνη».

Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο αν όλες οι χώρες της G-7 υποστηρίζουν το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης με τη σημερινή της μορφή και πιθανότατα θα αναθεωρηθεί καθώς οι διπλωμάτες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι οι σύμμαχοι θα «αναγνωρίσουν» την «ετοιμότητα» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ προειδοποιεί ότι οι όροι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ειρήνη «μέχρι στιγμής ισοδυναμούν με την πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας». Το προσχέδιο αναφέρει ότι οι σύμμαχοι σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Ζελένσκι στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι σύμμαχοι θα ζητήσουν, σύμφωνα με το προσχέδιο, για μια «κοινή, εύλογη και δίκαιη ειρήνη δίκαιη, μια ειρήνη που θα έχει διάρκεια», η οποία θα συνεπάγεται «μια διαρκή εγγύηση ασφάλειας».

Οι σύμμαχοι θα διατηρήσουν τη γραμμή τους ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου «πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη συμμετοχή της Ουκρανίας». 

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, οι σύμμαχοι θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν την καταστρατήγηση των κυρώσεων από τη Ρωσία μέσω της χρήσης και της απόκτησης τεχνολογίας διπλής χρήσης και του σκιώδους στόλου των δεξαμενόπλοιων.

Η G7 στοχεύει να δημοσιεύσει τη δήλωσή της στις 24 Φεβρουαρίου, στην επέτειο των 3 ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.