Αντιμέτωπη με την πιο βαθιά, την πιο απότομη και την πιο καταστροφική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία και η Ευρωζώνη δυστυχώς βιώνει στο μέγιστο βαθμό τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας που ήρθε όπως φαίνεται να αλλάξει τα πάντα. Οι προβλέψεις υποβαθμίζονται ραγδαία όσο εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα και αναγκάζουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να διαθέσουν αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια σε μέτρα στήριξης, τα οποία ωστόσο κρίνονται μέχρι στιγμής ανεπαρκή από τις αγορές.
Χθες η Wall Street κατέρρευσε ξανά, το πετρέλαιο υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 20 ετών και παραλίγο να χάσει τα 20 δολάρια και οι επενδυτές δείχνουν να ρευστοποιούν τα πάντα ανησυχώντας ότι τα χειρότερα έρχονται. Αυτό που ζούμε είναι σύμφωνα με την Deutsche Bank η χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο ILO προειδοποιεί ότι μπορεί να χαθούν έως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας.
«Οι τριμηνιαίες απώλειες του ΑΕΠ που αναμένουμε θα ξεπεράσουν κατά πολύ οτιδήποτε έχει καταγραφεί στο παρελθόν τουλάχιστον από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρουν οι αναλυτές της DB. Δυστυχώς, στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η πολύπαθη οικονομία της Ευρωζώνης. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας ή της Capital Economics, τότε η ζημιά ίσως είναι ανεπανόρθωτη.
Η DB βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 24% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ενώ η Capital Economics είναι πιο… αισιόδοξη και προβλέπει συρρίκνωση 15%. Αρκεί να πούμε ότι πριν από δέκα ημέρες οι αναλυτές στην πλειονότητά τους έβλεπαν ύφεση έως και 1% στο α’ τρίμηνο και έως 2,5% στο β’ τρίμηνο, όμως από τότε η Ευρώπη σταμάτησε κάθε δραστηριότητα, έκλεισε τα σύνορά της και βιώνει μια νέα πραγματικότητα.
Για τη Γερμανία η DB εκτιμά ότι το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα συρρικνωθεί σε ποσοστό άνω του 25% σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο. Συνολικά, η ύφεση στην Ευρωζώνη για το σύνολο του 2020 τοποθετείται μεταξύ 6% και 8,5%. Χωρίς δεύτερη σκέψη πρόκειται για πλήρη κατάρρευση της οικονομικής παραγωγής και μία σύγκριση με την παγκόσμια – και καταστροφική – κρίση του 2008 αρκεί για να γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες της επιδημίας.
Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά, τότε η ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του 2020 θα είναι 8 φορές μεγαλύτερη από το α’ τρίμηνο του 2009 και τουλάχιστον 4 φορές πιο βαθιά από τη συνολική πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά την παγκόσμια κρίση του 2008-9. Όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, το τσουνάμι της οικονομικής καταστροφής δεν άργησε να φτάσει στις… ακτές της Ευρώπης και πολύ γρήγορα σάρωσε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 3,2% στο α’ τρίμηνο του 2009. Συνολικά, η πτώση του ΑΕΠ από το γ’ τρίμηνο του 2008 έως το α’ τρίμηνο του 2009 έφτασε το 6%. Η παγκόσμια κρίση που ξέσπασε μετά τη Lehman αφαίρεσε περίπου το 5,8% του γερμανικού ΑΕΠ και το 3,2% του γαλλικού.
Με τη δραστηριότητα να βρίσκεται σε πλήρη παύση, αυξάνεται ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις και να ξεκινήσει ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων για την απασχόληση και την καταναλωτική δαπάνη που όμοιό της δεν θα έχουμε ξαναδεί. Το επικρατέστερο σενάριο σήμερα είναι ότι η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά στο β’ εξάμηνο του έτους αλλά και στο α’ εξάμηνο του 2021 με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να «τρέχει» με ρυθμό +6%. Όμως αν δεν καταφέρουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα, τότε θα οδηγηθούμε σε παρατεταμένη ύφεση και μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, χειρότερη από του 2008.