Η Κέκροψ, οι προσδοκίες για την απόφαση από τον Άρειο Πάγο και οι υπεραξίες για τους βασικούς μετόχους

Η Κέκροψ, οι προσδοκίες για την απόφαση από τον Άρειο Πάγο και οι υπεραξίες για τους βασικούς μετόχους

Με το νέο έτος φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις από την πολύκροτη δικαστική διαμάχη της Κέκροψ με το Ελληνικό Δημόσιο για τα φιλέτα στο Ψυχικό, η οποία κρατά 32 χρόνια.

Άλλωστε για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι αυτές οι δικαστικές διαμάχες με το ελληνικό δημόσιο αλλά και τον δήμο Ψυχικού είναι πολύχρονες, μπλεγμένες στις αναιρέσεις, τις εφέσεις και τις αιτήσεις αναστολής, και για πρώτη φορά ίσως η απόφαση που αναμένεται θα είναι και η τελευταία που θα διαγράψει την πορεία της εταιρείας στην οποία τρεις εισηγμένες έχουν ισχυρά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της εταιρείας βασικοί μέτοχοι είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 37,48%, η Intradevelopment, θυγατρικής της Intrakat με 34,32% και η Alpha bank με 6,69%,ενώ το freefloat ανέρχεται σε 21,52%.

Η τελευταία πράξη του έργου για την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, γνωστή ως περιοχή "Λατομείο", διαδραματίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου όπου συζητήθηκε ενώπιον του Αρείου Πάγου  η Αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για την Αναίρεση της με αριθμό 3039/2019 απόφασης του Εφετείου Αθηνών, με την οποία η κυριότητα των εκτάσεων περνούσε οριστικά υπό τον έλεγχο της «Κέκροψ».

Η απόφαση αναμένεται το πιθανότερο στις αρχές του έτους λόγω και της εμπλοκής της πανδημίας και του Lockdown , με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά.

Σε κάθε περίπτωση η τύχη των βασικών assets της εισηγμένης κρίνεται στα ελληνικά δικαστήρια καθώς τρία ακίνητα στο Παλαιό Ψυχικό θα δύναται να αξιοποιηθούν αν η απόφαση είναι υπέρ της.

Να σημειωθεί ότι η έκταση των 300 στρεμμάτων βρίσκεται σε υψηλή αποτίμηση  γεγονός που κρύβει μεγάλες υπεραξίες για τους μετόχους της εισηγμένης αν υπάρξει θετική έκβαση, ενώ και η μετοχή τις τελευταίες 7 ημέρες έχει καταγράψει άνοδο κατά 10,85% και εμφανίζει σημαντική κινητικότητα τον τελευταίο μήνα με περίπου 2.500 πράξεις.

Τα assets της εισηγμένης αφορούν σε δεκαέξι καταστήματα στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού, συνολικής  επιφανείας  973  τμ. για τα οποία όπως αναφέρει η εταιρεία, οι κύριες  εργασίες  στο  ακίνητο  έχουν ολοκληρωθεί  και  παραμένουν  σε  εκκρεμότητα  συμπληρωματικές  εργασίες  στο κτίριο  και  στον περιβάλλοντα χώρο της Παλαιάς Αγοράς, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε συνδυασμό με την  επίτευξη  των  εκμισθώσεων.  Με  την ολοκλήρωση  των  εργασιών  η  Κέκροψ εκτιμά  ότι  θα μπορέσει να προχωρήσει στην αποτίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου.

Επιπρόσθετα αφορά οικόπεδο επί της οδού Μελετοπούλου στο  Παλαιό Ψυχικό, επιφανείας 1.049 τ.μ., το οποίο μετά την έκδοση σχετικού ΦΕΚ αποχαρακτηρίζεται από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο χώρο με παράλληλη τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Οι όροι δόμησης προβλέπουν κάλυψη 40%, συντελεστή δόμησης 0,60 και επιτρεπόμενο ύψος 7,5 μέτρα.

Τέλος, η έκταση στα Παλαιά Λατομεία Ψυχικού για την οποία η Κέκροψ πέτυχε (με την υπ’αριθμ. 3039/2019 απόφαση του Εφετείου Αθηνών) να της αναγνωριστεί το δικαίωμα κυριότητας. Ωστόσο, στις 6 Δεκεμβρίου 2019 το Δημόσιο κατέθεσε νέα αίτηση, ενώπιον του Αρείου Πάγου, για την αναίρεση της παραπάνω απόφασης του εφετείου, συνεχίζοντας για 32ο έτος (η υπόθεση χρονολογείται από το 1988) τη διένεξη με την «Κέκροψ». Σημειώνεται ότι η αίτηση αναίρεσης που κατετέθη ήταν αναμενόμενη καθώς δια νόμου για το Ελληνικό Δημόσιο τέτοιες υποθέσεις τελεσιδικούν στο ανώτατο βαθμό.

Η "Κέκροψ" στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2019, σημειώνει ότι η διοίκηση της παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της που είναι η διατήρηση των λειτουργικών εξόδων σε χαμηλά επίπεδα και η συνέχιση ενεργειών που θα οδηγήσουν στην πλήρη επίλυση των νομικών και πολεοδομικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία της εταιρείας, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η αξιοποίησή της.