Αντί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τα πάντα ακριβαίνουν στην Τουρκία με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες, αντί να απολογηθεί στους Τούρκους πολίτες που αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατά 24% υποτίμηση της τουρκικής λίρας μόνο μέσα στο 2020 και κατά 65% την τελευταία πενταετία, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να υπόσχεται μεγαλεία και να ζει σε μία δική του πραγματικότητα, λες και απευθύνεται σε ένα κοινό που απλώς περιμένει να ακούσει ένα παραμύθι για να νιώσει καλύτερα.
Δεν εξηγούνται αλλιώς οι χθεσινές αδιανόητες δηλώσεις του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κατά την παρουσίαση του οικονομικού σχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης για την επόμενη τριετία. Θα ήταν εντελώς παράλογο για τον γαμπρό του Ερντογάν να βγει να πει ότι η οικονομία καταρρέει και πως αν συνεχιστεί η κατρακύλα της λίρας, τότε πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να επιβάλει capital controls, αφού για όλα αυτά ευθύνεται ο Ερντογάν και η οικονομική του στρατηγική.
Όμως ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας το… τερμάτισε. Είπε ότι δεν παρακολουθεί την πορεία της τουρκικής λίρας (προς τη συντριβή) και δεν επηρεάζεται από την ισοτιμία της με τα βασικά νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ. «Για μένα η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι σημαντική, δεν την παρακολουθώ», είπε κατά λέξη ο Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με το Ahval News, προσθέτοντας ότι η ισοτιμία της λίρας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία.
Κι όμως, η δήλωση πως «η ισοτιμία της λίρας είναι στα χέρια μας», όσο και αν μοιάζει με άμεση παραδοχή των μεγάλων λαθών που έχουν γίνει στην οικονομία, ειπώθηκε για να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από συναλλαγματικές επιθέσεις και μαζική φυγή επενδυτών και μπορεί κάλλιστα να «γυρίσει» το παιχνίδι.
Επειδή, λοιπόν, ο τούρκος ΥΠΟΙΚ δεν ενδιαφέρεται για την κατρακύλα της λίρας, κάποιος θα πρέπει να τον ενημερώσει για τα ακόλουθα :
Πρώτον, χθες η λίρα ξεπέρασε το επίπεδο των 7,85 λιρών/δολάριο και έχει βάλει πλώρη για τις 8 λίρες/δολάριο ενώ στην αγορά συναλλάγματος αρχίζουν να μπαίνουν στοιχήματα για τις 9 ακόμη και τις 10 λίρες ανά δολάριο.
Δεύτερον, οι ξένοι επενδυτές έχουν σηκώσει από το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης πάνω από 14 δισ. δολάρια φέτος ενώ η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων έχει μειωθεί κατά περίπου 30 δισ. δολάρια από το 2017 έως σήμερα.
Τρίτον, οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 30% φέτος. Αξιοσημείωτη είναι η κατά 35% πτώση της Garanti BBVA, στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο ισπανικός κολοσσός BBVA, καθώς και η κατά 60% πτώση της κρατικής τράπεζας Halkbank την τελευταία τριετία, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αμερικανικών κυρώσεων.
Και τέταρτον, αν η… μοίρα της λίρας ήταν στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης θα φρόντιζε να κάνει κινήσεις που προσελκύουν επενδυτές και όχι που τους διώχνουν, όπως ότι τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν αρνητικά.
Είναι τόσο διαφορετικός ο κόσμος στον οποίο ζει ο τούρκος πρόεδρος ή για την ακρίβεια ο κόσμος που θέλει να παρουσιάζει, ώστε ο Αλμπαϊράκ τόλμησε να υποσχεθεί ανάπτυξη 0,3% και όχι ύφεση 3%-4% φέτος, κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών. Εδώ να πούμε ότι όλες οι προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης για το ΑΕΠ βασίζονται σε υπολογισμούς με βάση την ισοτιμία δολαρίου/λίρας, την οποία δεν παρακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών. Αλήθεια, με ποια ισοτιμία δολαρίου/λίρας έγιναν οι υπολογισμοί ;
Κατά την παρουσίαση του τριετούς πλάνου για την οικονομία ο Αλμπαϊράκ δεν μίλησε καθόλου για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα που πνίγουν τις επιχειρήσεις, τα αρνητικά συναλλαγματικά διαθέσιμα, την έκρηξη των κόκκινων δανείων και τον κίνδυνο νέας συναλλαγματικής κρίσης. Αντ’ αυτών, τόνισε την κατά 27% αύξηση των εξαγωγών στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου σε σύγκριση με το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Συνέκρινε δηλαδή την περίοδο του καλοκαιριού, όπου άνοιξε η οικονομία και ο τουρισμός, με μία περίοδο πρωτοφανούς παύσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των lockdown.
Αποδεικνύεται έτσι ότι αυτό που ενδιαφέρει τον Ερντογάν είναι απλώς να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα με την ελπίδα ότι κάποιοι θα την πιστέψουν ή θα κάνουν ότι την πιστεύουν γιατί έτσι τους εξυπηρετεί. Τώρα, αν πραγματικά πιστεύει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία ιδέα από οικονομικά και δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, μάλλον τα προβλήματα προσεχώς θα μεγαλώσουν, τόσο για τον ίδιο όσο και για την τουρκική οικονομία.