H μάχη τεσσάρων γιγάντων για το φιλέτο του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή funds που αθροιστικά διαχειρίζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αλλάζει τα δεδομένα για το τίμημα. Ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει. Και εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τραπεζικών και χρηματιστηριακών πηγών, τότε μπορεί την επόμενη Παρασκευή που θα αποσφραγιστούν οι προσφορές να δούμε τιμήματα ακόμη και πάνω από... 1,7 δισ ευρώ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deals που έχει ποτέ γίνει στην ελληνική αγορά.
Τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων funds που κονταροχτυπιούνται για την εξαγορά του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ δικαιολογούν τέτοιες εκτιμήσεις. Και το γεγονός ότι κατέθεσαν προσφορές τέσσερις τέτοιοι κολοσσοί, σημαίνει σκληρή μάχη και όχι παιχνίδι για έναν ή δύο, όπως συνέβαινε σε άλλες αποκρατικοποιήσεις. Επίσης σε αντίθεση με παλαιότερα ελληνικά deals όπου κυριαρχούσαν hedge funds, αυτή τη φορά οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΕΔΔΗΕ, έχουν όλοι μακρά εμπειρία στην διαχείριση υποδομών.
Η αμερικανική ΚΚR, με υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 200 δισ. δολ. έχει πλειοψηφικά μερίδια στις αμερικανικές utilities Bayonne Water and Waste και Middle Town Water. Στην ίδια λογική και η αυστραλιανή Macquarie (πάνω από 450 δισ. δολ τα υπό διαχείριση assets), με έλεγχο σε γνωστές εταιρείες υποδομών, όπως η ισπανική Viesgo και η γερμανική Open Grid Europe. Η επίσης αυστραλιανή First Sentier (176 δισ δολ) «στοχεύει» σε επενδύσεις στους κλάδους ενέργειας, μεταφορών και κοινωφελών υπηρεσιών της Ευρώπης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη γνωστή μας αμερικανική CVC Capital με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα που ξεπερνά το 1 δισ ευρώ και αφορά μεταξύ άλλων την Εθνική Ασφαλιστική, τη Vivartia και τα μεγαλύτερα ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαχειρίζεται κεφάλαια 118 δισ.
Που βασίζονται ωστόσο οι αναλύσεις για τίμημα ακόμη και πάνω από 1,7 δισ ευρώ ; Καταρχήν, όπως λένε συνομιλητές μας, στο γεγονός ότι η εμπορική αξία της εταιρείας εκτιμάται κοντά στα 2 δισ. ευρώ, επομένως το 49% μεταφράζεται σε κοντά 1 δισ ευρώ. Αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ βαρύνεται και μετά τραπεζικό δανεισμό 1,5 δισ ευρώ. Στο προς πώληση ποσοστό αναλογούν 750 εκατ ευρώ. Θα ήταν αδιανόητο οι προσφορές να μη συμπεριλάβουν και το παραπάνω ποσό. Αθροιστικά επομένως, με βάση τις παραπάνω παραδοχές, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μια αξία κοντά στα 3,5 δισ ευρώ. Το 49% μεταφράζεται σε περίπου 1,75 δισ ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση, τότε ένα τέτοιο ποσό σημαίνει ότι η εταιρεία θα φτάσει να πουληθεί... 1,18 φορές την ρυθμιζόμενη περιουσιακή της βάση. Αυτή είχε υπολογιστεί από τη Grant Thorton στα 2,95 δισ ευρώ.
Τα παραπάνω φυσικά μένει να αποδειχθούν και στην πράξη την προσεχή Παρασκευή. Εφόσον τα τιμήματα δεν είναι ικανοποιητικά, πολύ απλά δεν θα υπάρξει deal. Διαφορετικά, αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, η ΔΕΗ, μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 2,3 δισ ευρώ, θα βρεθεί με μια θυγατρική που αξίζει 140% υψηλότερα, δηλαδή 3,5 δισ ευρώ. Και η επιχείρηση που το καλοκαίρι του 2019 είχε λόγο καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη στο 11, δηλαδή σε επίπεδα χρεοκοπίας, θα το δει να μειώνεται σε ευρωπαικά επίπεδα. Σε κάτω δηλαδή από 3.