Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι στο τέλος του 2022 περίπου 3 δισ. ευρώ πάνω από τα επίπεδα που ήταν στο τέλος του 2019 κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα έχει αφήσει πίσω της την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Και το χρέος -το οποίο φούσκωσε τα τελευταία δύο χρόνια για να χρηματοδοτηθούν μέτρα στήριξης άνω των 40 δισ. ευρώ- θα υποχωρήσει και πάλι αισθητά κάτω από το 200% του ΑΕΠ καθώς και οι ανάγκες για τόκους θα είναι περιορισμένες του χρόνου και το πρωτογενές έλλειμμα θα «συμμαζευτεί» ακόμη και κάτω από το όριο του ενός δισ. ευρώ.
Οριστικοποιείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού με στόχο να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και το οικονομικό επιτελείο θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» των συντηρητικών προβλέψεων. Το δόγμα παραμένει: Καλύτερα να χρειαστεί αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω, παρά να πέσουν έξω οι προβλέψεις. Έτσι, για το 2021 την Δευτέρα θα δούμε το ΑΕΠ να προβλέπεται ότι θα κλείσει τη χρονιά στο +5,9%-6% και να φτάνει στα 177-178 δις. ευρώ από 173-174 δις. ευρώ που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο. Και για το 2022, ο πήχης της ανάπτυξης θα πέσει σε ποσοστιαία βάση.
Το +6,2% που γράφτηκε στο μεσοπρόθεσμο, θα ήταν παρακινδυνευμένο από τη στιγμή που αυξάνεται ο παρονομαστής του κλάσματος δηλαδή το ΑΕΠ του 2021. Το προσχέδιο, αναμένεται να κλείσει με ένα πιο συντηρητικό +5% το οποίο όμως θα φέρει το ΑΕΠ πάνω από τα 185 δισ. ευρώ. Το 2019, το ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στα 183 δισ. ευρώ και αυτό θα είναι μια πρώτη «κατάκτηση». Στο τέλος του 2022, η χώρα θα είναι ήδη πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Χωρίς τα μέτρα στήριξης των 40 δισ. ευρώ που γέμισαν ελλείμματα τους προϋπολογισμούς του 2021 και του 2020, ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς προβλέπεται ότι θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του ενός δισ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση, δεν αναμένεται να έχουμε εκπλήξεις με πρόσθετα μέτρα στήριξης. Αν θα υπάρξουν προσθήκες (κυρίως στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους) αυτές θα φανούν τον Νοέμβριο με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Όσον αφορά στο χρέος, αυτό θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 350 δισ. ευρώ φέτος και στην περιοχή των 355 δισ. ευρώ για το 2022 τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Οι αποπληρωμές χρέους είναι περιορισμένες για την επόμενη χρονιά και η αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων θα γίνει του χρόνου για ν πληρωθούν οι τόκοι (κάτω από 5 δισ. ευρώ) και το όποιο πρωτογενές έλλειμμα.
Εκτιμάται ότι θα φτάσει ένα ποσό καθαρού νέου δανεισμού της τάξεως των 5 δισ. ευρώ καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει στα σκαριά και τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Με χρέος στα 355 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 και ΑΕΠ στα 185-186 δισ. ευρώ η αναλογία θα πέσει και πάλι κάτω από το 200% του ΑΕΠ.