Ένα πλοίο με μισό εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου που αντλήθηκαν στις ΗΠΑ έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βενεζουέλα, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο την εταιρεία ερευνών πετρελαίου ClipperData.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει αποδεδειγμένα 298 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration, μέγεθος το οποίο είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας ή του Ιράν και οκτώ φορές υψηλότερο σε σχέση με τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, το πετρέλαιο που εξορύσσεται στη Βενεζουέλα είναι πολύ βαρύ και δύσκολο να διυλιστεί και μετά να πωληθεί σε άλλες χώρες, καθώς η χώρα χρειάζεται πρώτα να αναμείξει το πετρέλαιό της με πιο ελαφρείς τύπους πετρελαίου για να ισορροπήσει την ποιότητά του, όπως αναφέρει στο CNN ο Nilofar Saidi, αναλυτής αγορών πετρελαίου της ClipperData.
Ο ίδιος σημειώνει πως η Βενεζουέλα έχει ήδη εισάγει πιο ελαφρείς τύπους πετρελαίου από τη Ρωσία, την Αγκόλα και τη Νιγηρία.
«Είναι πιο φτηνό να φέρουμε ένα τάνκερ αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού από το να το μεταφέρουμε από τη Δυτική ή τη Βόρεια Αφρική».
Οι ΗΠΑ επισήμως ήραν τη 40ετή απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου προς άλλες χώρες το Δεκέμβριο. Παρά τις πολιτικές εντάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, η κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας, η PDVSA, πήρε αμέσως «σειρά» για να αγοράσει αμερικάνικο πετρέλαιο.
Οι τριβές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα έχουν μακρά ιστορία. Τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση B. Obama επέβαλλε κυρώσεις σε αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Nicola Maduro, ενώ στα τέλη του 2015, δύο μέλη της οικογένειας Maduro συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν από τις αμερικάνικες αρχές για διακίνηση ναρκωτικών.
Οι πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν επιβαρύνει και τις οικονομικές τους σχέσεις, καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εξαγωγές της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ έφτασαν τα 48 δισ. δολάρια το 2008 και στη συνέχεια ακολούθησαν καθοδική πορεία με τον αριθμό να πέφτει μόλις στα 26 εκατ. δολάρια το 2014.
Η χώρα πλήττεται σημαντικά από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, σημειώνει το CNN, καθώς η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου.