Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση του συστήματος τροφίμων

Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση του συστήματος τροφίμων

Με κεντρικό θέμα «Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ: Προτεραιότητες και Προϋποθέσεις για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση του Συστήματος Τροφίμων», το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας επιχείρησε να δώσει, μέσα από μια σειρά από ομιλίες και παρουσιάσεις, απαντήσεις και να προτείνει λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Σύμφωνα με την διοργανώτρια εταιρεία Gaia Επιχειρείν, σε μια κομβική για την Ελλάδα και την ΕΕ στιγμή, λίγους μόλις μήνες πριν από την εφαρμογή της μεταρρυθμισμένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2023, και εν μέσω του ισχυρού αντικτύπου του πολέμου στην Ουκρανία στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, το φετινό Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό φόρουμ ενημέρωσης και έκφρασης για τον Έλληνα αγρότη.

Έχοντας ως κεντρικό θέμα «Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ: Προτεραιότητες και Προϋποθέσεις για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση του Συστήματος Τροφίμων», το 8ο Συνέδριο θα επιχειρήσει να δώσει, μέσα από μια σειρά από ομιλίες και παρουσιάσεις, απαντήσεις και να προτείνει λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών αλλά και επιχειρηματιών του κλάδου της αγροδιατροφής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Συνέδριο έγινε το έναυσμα για μια εκ βάθρων συζήτηση πάνω στους στρατηγικούς στόχους και τα βασικά εργαλεία στήριξης της ΚΑΠ, τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει η χώρα μας από το 2023 και έπειτα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν το γεωργικό εισόδημα και η ανταγωνιστικότητα, οι «πράσινες» απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και η ευθυγράμμιση της αγροτικής πολιτικής με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι υποδομές για την τόνωση της υπαίθρου, η στήριξη των συλλογικών σχημάτων, αλλά και ο ρόλος της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας στην επόμενη ημέρα για τον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τη συζήτηση για το μέλλον της αγροδιατροφής, το Συνέδριο προσκάλεσε εκπροσώπους από όλο το φάσμα του συστήματος τροφίμων της χώρας μας, δίνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά.

Σημαντική καινοτομία του φετινού Πανελλήνιου Συνεδρίου αποτέλεσε  και η παρουσίαση της μεγάλης Πανελλαδικής Έρευνας για τον Αγροτικό Τομέα που πραγματοποίησε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της εταιρείας Kάπα Research, για το επίπεδο ετοιμότητας και ευαισθητοποίησης των αγροτών σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Μια έρευνα, που αναμένεται να τροφοδοτήσει τις επικείμενες συζητήσεις και να συμβάλει στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με τους χαιρετισμούς των επισήμων, Christiane Lambert, Προέδρου της Επιτροπής Επαγγελματικών Αγροτικών  Οργανώσεων της ΕΕ (COPA), Απόστολου Τζιτζικώστα, Προέδρου της  Ευρωπαϊκή Επιτροπής  των Περιφερειών και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,  Ολυμπίας Τελιγιορίδου, Βουλευτού Καστοριάς, Αναπληρώτρια Τομεάρχη  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλου Ε’ Αντιπροέδρου  της Βουλής των Ελλήνων,  Βουλευτού Αρκαδίας, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Αλέξανδρος Κοντού, Γενικού Διευθυντή της , ΣΕΚΕ, και Προέδρου της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Επίτιμη ομιλήτρια ήταν η κυρία Ντόβα Μπακογιάννη,  Βουλευτής Χανίων και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στρατηγικές προτεραιότητες για γεωργία και τρόφιμα

Στην εναρκτήρια ενότητα οι κ.κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής, Διεύθυνση Στρατηγικής & Πολιτικής Ανάλυσης, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και  Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς και ο Χρήστος Μπαρλιάς, Πρόεδρος, Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας και Αντιπρόεδρος, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με συντονίστρια την Έλλη Τσιφόρου, Γενική Διευθύντρια & Μέλος ΔΣ, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ  αναφέρθηκαν στις στρατηγικές προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή

Στην επόμενη θεματική ενότητα οι ομιλητές  Yves Madre, Πρόεδρος, FARM EUROPE,Camelia Gyorffy, Ανώτερη Σύμβουλος Πολιτικής, COPA-COGECA, Δημήτρης Καπνιάς, Διευθύνων Σύμβουλος, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ,  Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) ανέλυσαν το θέμα του Εθνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ με εστίαση στο γεωργικό εισόδημα και την  ανταγωνιστικότητα

Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός στο πλαίσιο της ΚΑΠ

Ακολούθησε η ενότητα ενός κρίσιμου για την εποχή θέματος, αυτό του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως περιλαμβάνεται στο Εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Για το θέμα αυτό ανέπτυξαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Pierre Bascou, Διευθυντής, Διεύθυνση Bιωσιμότητας, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Παναγιώτης Kaκαφίκας, Διαχειριστής, Συνεργατικός Σχηματισμός Αγροδιατροφής στην Κεντρική Μακεδονία «Ag-Cluster» , Πρόεδρος, ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ,  Δημήτρης Τσεσμελής, Διευθυντής Τεχνολογίας Προϊόντων και Υπηρεσιών, NEUROPUBLIC  και Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) .

Η τελευταία ενότητα ήταν συναφής με την προηγούμενη καθώς είχε τίτλο πράσινη & ψηφιακή μετάβαση του συστήματος τροφίμων: ο λόγος στη νέα γενιά της αγροδιατροφής. Τις απόψεις τους για το θέμα ανέπτυξαν οι κ.κ.  Νίκος Παυλονάσιος, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Θανάσης Τσιοτίνας, Πρόεδρος, Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας Μέλος ΔΣ, Σύνδεσμος Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ),  Μηνάς Πελεκάνος, Στέλεχος Πωλήσεων & Υποστήριξης Εκπαιδεύσεων, NEUROPUBLIC , Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, Διευθυντής Προμήθειας τομάτας και Αειφόρου Γεωργίας, Minerva  και Λάμπης Κώτσου, Συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας «Ποιος είναι το Αφεντικό; Η Μάρκα του Καταναλωτή» .