Ο M. Draghi ίσως χρειαστεί να ανεβάσει τον πήχη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης εξαιτίας του πετρελαίου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Το 60% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμά ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση εντός του 2016, μετά τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου, προκειμένου να γίνουν πιο "πειστικές" οι προοπτικές του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό ο κ. Draghi θα επεκτείνει τη μηνιαία αγορά ομολόγων από τα τρέχοντα επίπεδα των 60 δισ. ευρώ, ενώ το 53% εκτιμά πως ενδέχεται να υπάρξει μια ακόμα μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων.
Από τότε που η ΕΚΤ άρχισε την ποσοτική χαλάρωση, πριν από δέκα μήνες, οι τιμές έχουν αυξηθεί ελάχιστα και το χρονοδιάγραμμα για πληθωρισμό κοντά στον ευρωπαϊκό στόχο του 2% έχει ήδη παραταθεί δύο φορές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνέλθει την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, ενώ το γεγονός πως υπάρχουν ενδείξεις διχασμού των μελών του σε ό,τι αφορά την επιλογή πολιτικής, αυξάνει τις πιέσεις στον M. Draghi να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι είναι ικανός να «περάσει» τη γραμμή του, σχολιάζει το Bloomberg.
«Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα κάτσει απλά να περιμένει και να εύχεται για το καλύτερο», αναφέρει ο αναλυτής της Nordea Markets, Holger Sandte. «Ίσως δούμε περισσότερη χαλάρωση ακόμα και μέσα στον Μάρτιο», προσθέτει.
Τον Μάρτιο η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όπου τυχόν υποβαθμίσεις θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ανάληψη περισσότερης δράσης.
Σε ξεχωριστή έρευνα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.
Στις 3 Δεκεμβρίου, υπενθυμίζεται, πως ο M. Draghi είχε διατηρήσει τα επιτόκια στο -0,3% και είχε επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ενώ είχε δεσμευτεί να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχουν λήξει σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εδραίωση της χαμηλής αύξησης των τιμών.
Ωστόσο, το πακέτο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των επενδυτών, ωθώντας προς τα πάνω το ευρώ και πυροδοτώντας πτώση των μετοχών και ράλι των ομολόγων.
Η πτώση κατά 42% των τιμών του αργού έκτοτε, σε επίπεδα κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι σήμερα, δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά την πιο πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ για επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 1% φέτος και στο 1,6% το 2017. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε στο 0,2% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από το προβλεπόμενο, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα γίνει αρνητικός τους ερχόμενους μήνες, πριν αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Στην έρευνα του Bloomberg, το 45% των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το QE τον Μάρτιο και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 10ης του μήνα, ενώ το 45% προβλέπει ότι αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Το υπόλοιπο 10% βλέπει ανάληψη δράσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και μία μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων συζητήθηκαν ήδη στη συνεδρίαση των αξιωματούχων της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Στην ίδια συνεδρίαση, ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστήριξαν ότι δεν βλέπουν λόγο για τη λήψη μέτρων, με λίγους από αυτούς να θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να εστιάσει στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.