Η επόμενη γενιά των ενεργειακών κολοσσών φαίνεται ότι θα είναι οι εταιρείες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούν τον «πράσινο δρόμο» η Κίνα και οι ΗΠΑ, προσχωρώντας στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια, η οποία φαίνεται να αυξάνει ρυθμούς ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο λόγος που η ηλιακή ενέργεια αρχίζει να κερδίζει πόντους είναι απλός: το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης για ηλιακούς συλλέκτες μειώνεται σημαντικά, οπότε η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια αυξάνεται.
Η Ευρώπη εδώ και καιρό έχει δείξει τον δρόμο, καθώς έχει ανακοινώσει τη δέσμευση της για δραματική μείωση των εκπομπών άνθρακα εως το 2030, με την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί μια μεγάλη μερίδα των σχεδίων αυτών.
Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με έκθεση της Solar Power Europe έχει επιταχύνει με 16,7 gigawatts (GW) εγκαταστάσεων να προστίθενται στο ευρωπαϊκό δυναμικό πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας μια σταθερή αύξηση 104% έναντι των 8,2 GW που προστέθηκαν το 2018.
Είναι ενδιαφέρον ότι 26 από τα 27 κράτη μέλη στην ΕΕ εγκατέστησαν περισσότερη ηλιακή ενέργεια το 2019 από ό, τι το 2018.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Στην Ευρώπη, το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια έως το 2030. Σύμφωνα με την Solar Power Europe, εγκαταστάσεις 28,2 GW αναμένεται να προστεθούν το 2022, ενώ θα υπερβούν το επίπεδο των 30 GW το 2023.
Συνολικά, η ευρωπαϊκή ηλιακή αγορά αναμένεται να προσθέσει 129,2 GW συνολικής χωρητικότητας εντός αυτής της περιόδου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διάμεσο των αναλυτών, τα επόμενα χρόνια αναμένεται κάθετη ανάπτυξη των ηλιακών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη γι αυτό και οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή αγορά ως ένα μεγάλο πεδίο δράσης.
Η Κίνα αναλαμβάνει το μερίδιο της στην πράσινη μετάβαση
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping μας προσέφερε μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη, δηλώνοντας ότι θα αυξήσει τους στόχους για μεγαλύτερη μείωση εκπομπών εως το 2030 και μηδενικού αποτυπώματος εως το 2060.
Σύμφωνα με το πλάνο, η Κίνα έως το 2030 θα μειώσει τις εκπομπές της ανά μονάδα ΑΕΠ κατά «περισσότερο από 65%» σε σύγκριση με το επίπεδο του 2005, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα ξεπεράσει τα 1,2 δισεκατομμύρια KW και το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στην κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25%.
Στελέχη της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας όπως ο διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής κατασκευάστριας εταιρείας φωτοβολταϊκών Jinkosolar προχώρησαν σε εντυπωσιακές δηλώσεις για τη νέα χρυσή εποχή της ηλιακής ενέργειας κάτω από την υποστήριξη των κυβερνητικών πολιτικών και μάλιστα έγιναν αναφορές για « μεγάλες εξελίξεις πάνω στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών πάρκων και την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες» στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Οι ΗΠΑ επανέρχονται στο παιχνίδι
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ « φρόντισε» ώστε τα τελευταία χρόνια Ηνωμένες Πολιτείες να μην είναι οι πρωταγωνίστριες στην σκακιέρα της πράσινης ενέργειας, μιας και είχαν αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ο νυν πρόεδρος Joe Biden όμως δεν είναι της ίδιας φιλοσοφίας και αναμένεται να ξαναβάλει τις ΗΠΑ δυναμικά στο γήπεδο των ΑΠΕ, εναρμονίζοντας τους στόχους για το κλίμα με εκείνων της Ευρώπης. Η ατζέντα μάλιστα περιέχει και τη συνεργασία με τη Γηραιά Ήπειρο πάνω στο λεγόμενο «πράσινο εμπόριο», ενώ η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτό το σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας φαίνεται να έχουν εντοπίσει οι ηγεσίες πολλών εταιρειών, από την ισπανική Iberdrola, τις δανικές Orsted και Vestas, τις ελληνικές ΜYTILINEOS και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ή τις αμερικανικές SunPower και ΝexτEra Energy κ.α, ενώ σιγά σιγά η ενεργειακή μετάβαση διαχέεται και στους πετρελαϊκούς κολοσσούς αλλά και στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη τον μετασχηματισμό τους.
Τα deals στον κλάδο θα αρχίσουν να λαμβάνουν από το 2021 την ορμή χιονοστιβάδας. Ας μην πάμε μακριά άλλωστε...αρκεί να παρατηρήσουμε τα δελτία Τύπου των τελευταίων 30 ημερών της ΜYTILINEOS.
Από τη διεθνή ειδησεογραφία ένα από τα πολύ πρόσφατα deals που μας κέντρισε την προσοχή δεδομένης της αλλαγής της σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, ήταν αυτό της καναδικής Brookfield Renewable, η οποία φρόντισε να αποκτήσει πριν την ορκωμοσία του νέου Προέδρου ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο από την αμερικανική Exelon Generation Company, η οποία περιλαμβάνει 360MW ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ και 700 MW υπό ανάπτυξη, έναντι 810 εκατ. δολαρίων, καλύπτοντας 600 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Brookfield Renewable διαθέτει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 2000 MW και σκοπεύει να αξιοποιήσει τα προηγμένα έργα της Exelon Generation Company μέσω των λειτουργικών και εμπορικών δυνατοτήτων της.
Η ευρωπαϊκή εταιρεία που διατηρεί υψηλά τους ρυθμούς της
Η Iberdrola συνεχίζει να ηγείται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων έργων με την έναρξη του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ισπανία και δεύτερου στην Ευρώπη, του περίφημου Otero PV.
Η επένδυση του συγκεκριμένου project ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ και όταν τεθεί σε λειτουργία θα παράγει αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πληθυσμό, ισοδύναμο με 290.000 νοικοκυριά, ενώ θα εξοικονομηθούν 182.000 τόνοι CO2 / έτος.
Η Iberdrola θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια άνω των 2 δισ. ευρώ για ν’ αναπτύξει περισσότερα από 2.400 MW στην περιοχή, δημιουργώντας 24.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (PNIEC).
Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία ξεκίνησε ένα ιστορικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 75 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2025, με στόχο να διπλασιάσει την ανανεώσιμη ικανότητά της και να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση.
Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους leaders στην ανανεώσιμη ενέργεια, με εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύ που υπερβαίνει τα 16,700 MW και με εκπομπές CO2 / kWh κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 66% .
(σ.σ: Περισσότερα για την Iberdrola μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.