Σε μία αναλυτική παρουσίαση των επιτευγμάτων αλλά και των στόχων της επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ προχώρησε ο συμπρόεδρος της επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης στο πλαίσιο του Επενδυτικού συνέδριο του Συνδέσμου "Reinventing Greece through Investments in Innovation.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κόκκαλη:
Είναι μεγάλη μας τιμή να καλωσορίζουμε 27 σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιχειρηματίες, επενδυτές CEOs, οι οποίοι θα συζητήσουν πώς το ελληνικό οικοσύστημα θα μπορέσει να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μέσω ξένων επενδύσεων και καινοτομίας υψηλής προστιθέμενης αξίας .
Η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ ιδρύθηκε το 2017 με στόχο να:
- προωθήσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας.
- να αναπτύξει ένα περιβάλλον για μεγάλες ξένες εταιρείες ώστε εκείνες να ιδρύσουν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα.
- να σταθεί στο πλευρό των πανεπιστημίων που προχωρούν στον μετασχηματισμό της έρευνας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.
- να ενισχύσει το οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας μέσω συνεργασιών και δικτύων.
Έχουμε θέσει ως στόχο να επιτύχουμε έως το 2025 κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και να δημιουργήσουμε 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Το moto μας στον ΣΕΒ είναι «μιλάμε λιγότερο και κάνουμε περισσότερα». Ας δούμε τι κάνουμε για να συμβεί αυτό.
Οι δράσεις της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ αναπτύσσονται γύρω από 5 βασικούς πυλώνες:
1ος Πυλώνας: Ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας του ιδιωτικού τομέα με στόχο τη δημιουργία ανατρεπτικών προϊόντων και τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και υπηρεσιών.
Στόχος μας εδώ είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των δραστηριοτήτων υψηλής και μεσαίας τεχνολογικής έντασης στον μεταποιητικό τομέα από 17% που είναι σήμερα, όσο γίνεται εγγύτερα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που πλησιάζει το 50%.
Μέχρι στιγμής έχουν οργανωθεί 51 B2B συναντήσεις στους τομείς της Βιοτεχνολογίας, της Βιομηχανίας 4.0, της Ενέργειας, της Αγροδιατροφής και της Nαυτιλίας, ορισμένες από τις οποίες οδήγησαν σε εμπορικές συνεργασίες.
2ος Πυλώνας: Αύξηση της επέκτασης καινοτόμων εταιρειών σε αγορές του εξωτερικού. Για το σκοπό αυτό ξεκινήσαμε 2 μεγάλες πρωτοβουλίες:
Καινοτόμοι Έλληνες και ΣΕΒ scale up.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελληνική διασπορά είναι μια αναξιοποίητη πηγή ανάπτυξης και πλούτου για τη χώρα. Μόνο στις ΗΠΑ οι εταιρείες που έχουν χτιστεί από Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έτσι, σε συνεργασία με την Endeavor, φτιάξαμε την κοινότητα των«Καινοτόμων Ελλήνων».
Ο στόχος είναι όλα αυτά τα μεγάλα μυαλά να ενωθούν με δομημένο τρόπο.
Είχαμε μια εναρκτήρια εκδήλωση στις αρχές του έτους, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. 4.500 Έλληνες της διασποράς ακολουθούν την πρωτοβουλία μας και 850 από αυτούς έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρουν υπηρεσίες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι από την Αγγλία και την Αμερική, αλλά υπάρχουν πολλοί από τη Γερμανία, την Ελβετία, τον Καναδά και αλλού. Οι υπηρεσίες, που προσφέρουν, είναι καθοδήγηση για γρήγορη ανάπτυξη επιχειρήσεων, δικτύωση και ενημέρωση για την ανάπτυξη στις ξένες αγορές καθώς και βοήθεια σε στρατηγικές χρηματοδότησης.
Σύντομα, η νέα Πλατφόρμα Καινοτόμων Ελλήνων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, διευκολύνοντας τη διασύνδεση των «Καινοτόμων Ελλήνων» με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Εμείς από την πλευρά μας ενημερώνουμε τους Έλληνες της διασποράς για τα επιτεύγματα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και προβάλλουμε συστηματικά όλους τους καινοτόμους Έλληνες επιχειρηματίες.
Η δεύτερη πρωτοβουλία μας, προκειμένου να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, είναι ότι ο ΣΕΒ έχει γίνει το σπίτι για εταιρείες τεχνολογίας και startups. Στον ΣΕΒ ιδρύσαμε την κοινότητα ΣΕΒ Scaleup με μέλη ελληνικών startups και επιταχυντών με στόχο να καλύψουν το κενό της συλλογικής τους εκπροσώπησης και να λάβουν εξατομικευμένες υπηρεσίες από τον Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, προκειμένου να αναπτυχθούν ταχύτερα.
Στους 7 μήνες της ζωής της, η SEV Scaleup Community, έχει ήδη 59 μέλη από διαφορετικούς τομείς της αγοράς.
Οι κύριες υπηρεσίες που προσφέρουμε μέσω της πρωτοβουλίας «Innovative Greeks» είναι:
- Σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις και την αγορά, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό για την ανάπτυξη συνεργασιών και την εξεύρεση νέων πελατών.
- Αρωγή ώστε να αναπτυχθούν στις ξένες αγορές, προσφέροντας τους γνώσεις και επαφές.
- Πρόσβαση σε κεφάλαια από το εξωτερικό που ψάχνουννα βρουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
- Παροχή πρόσβασης σε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που προσφέρουν καθοδήγηση για επιχειρηματική ανάπτυξη.
3ος Πυλώνας: Συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά Κέντρα. Η χώρα πάσχει από έλλειμα στην εμπορική αξιοποίηση της καλής έρευνας που παράγεται στα Πανεπιστήμια. Πρέπει να μετατρέψουμε την έρευνα σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας, spin-offs και τεχνολογικές γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.
Το κλειδί είναι η διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη συνεργασιών που θα βοηθήσουν στην προσαρμογή της έρευνας στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το τι κάνουμε σε αυτό το πεδίο:
Εντοπίζουμε την «ώριμη» έρευνα, στη συνέχεια βοηθάμε τους ερευνητές από τα πανεπιστήμια να την παρουσιάσουν με εμπορικούς και όχι επιστημονικούς όρους και τέλος τους φέρνουμε σε επαφή με επιχειρήσεις που μπορεί να ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη καινοτομία/τεχνολογία.
Προωθούμε ερευνητικά έργα συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ομάδων των πανεπιστημίων και των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης των εταιρειών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασίες εντός των εγκαταστάσεων της εκάστοτε εταιρείας αλλά και στη χρηματοδότηση υποτροφιών για διδακτορικά.
4ος Πυλώνας: Προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού για εργασία σε ελληνικές startups/scaleups. Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις όταν βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, είναι ότι δεν βρίσκουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Υπάρχει πλέον τεράστιος ανταγωνισμός, αφού οι πολυεθνικές επενδύουν στην Ελλάδα επιθετικά προσλαμβάνοντας τα καλύτερα στελέχη και ταλέντα από την αγορά. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με την Endeavor, την πλατφόρμα Workintech.
Μέσω της πλατφόρμας Workintech συγκεντρώνουμε ελληνικές startups με ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό από όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, ωστόσο έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς.
Περισσότερες από 90 εταιρείες έχουν καταγράψει περίπου 530 θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 1000 νέοι από όλο τον κόσμο έχουν κάνει αίτηση για εργασία σε ελληνικές startups.
5ος Πυλώνας: H πρωτοβουλία «Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία» για την οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε:
- Ποιοι είναι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις;
- Ποιες είναι οι εμπειρίες των επενδυτών στην Ελλάδα;
- Τι πρέπει να γίνει για την προώθηση των ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την τεχνολογία στην Ελλάδα;