Σε ερώτηση για τις διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στους θεσμούς και συγκεκριμένα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν, ο K. Regling απάντησε πως είναι “κάτι το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και πως θα το μάθουμε σε δύο χρόνια, καθώς οι εκτιμήσεις πάντα περιλαμβάνουν ένα στοιχείο αβεβαιότητας”.
Σε συνέντευξη στο BloombergTV, ανέφερε πως “αυτή τη στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε για το τι θα γίνει το 2018, δηλαδή σε δύο χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι παράλογο να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Δεν μπορώ να πω ότι η μία είναι σωστή και η άλλη λάθος”.
Για την ώρα, δήλωσε, έχουμε τα προληπτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον δεν επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι.
Ο επικεφαλής του ESM εκτιμά πως οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι σωστές και πως τα προληπτικά μέτρα δε θα χρειαστούν.
Επίσης, δήλωσε πως είναι σίγουρος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Όπως είπε, έχουν ήδη συζητήσει το ένα τέταρτο του προγράμματος, το ΔΝΤ συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και παρότι το Ταμείο έχει διαφορετική εκτίμηση, θα βρεθεί τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Όταν ρωτήθηκε για το τι άλλο πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ο K. Regling απάντησε πως “πρέπει να πάρει τα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που αποφασίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι – με το τρίτο πρόγραμμα”. Τόνισε πως ο ESM, όπως και το ΔΝΤ, δεν προχωρά σε καμία εκταμίευση δόσης, χωρίς την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Μάλιστα, δήλωσε, πως αυτό είναι το σημείο στο οποίο υστερεί η ελληνική πλευρά.
Είναι δύσκολο σε πολιτικό επίπεδο να προχωρήσεις σε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική βούληση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Γι'' αυτό το λόγο κι έμεινε “πίσω” η Ελλάδα κατά ένα χρόνο, επειδή πέρυσι δεν υπήρχε η αντίστοιχη πολιτική βούληση.
Στην ερώτηση για το πόσο γρήγορα πρέπει να συγκληθεί το Eurogroup, ο K. Regling απάντησε ότι “όπως είχε πει ο J. Dijsselbloem ίσως συναντηθούμε την Πέμπτη”, ωστόσο χτες εκτιμήσαμε πως δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος ώστε να δικαιολογηθεί μια συνεδρίαση. Το Eurogroup θα γίνει μόλις υπάρξει πρόοδος.
"Για την ώρα μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους. Ήδη από το 2012 προχωρήσαμε σε διάφορες ενέργειες: υπήρξε κούρεμα, επέκταση της διάρκειας ωριμάνσεων".
Όπως και στο Eurogroup, είπαμε πως το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθεί εφόσον προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.