Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα, Yomiuri Shimbun, έκανε έναν απολογισμό για τον ένα χρόνο της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Regling δήλωσε πως η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση που έχει αναλάβει ο ESM. Οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν στο πρόγραμμα χρειαστήκαν μόνο ένα πρόγραμμα για δύο, το πολύ τρία χρόνια, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα. Η Ελλάδα είχει την μεγαλύτερη μακροοικονομική ανισορροπία, αντιμετώπιζε προβλήματα με το φορολογικό της σύστημα, την ανταγωνιστικότητα της, το χρέος και τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα έχει σημειώσει, ωστόσο, πρόοδο. Οι θεσμοί συμφωνούν πως η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε άλλη χώρα, όμως δεν σημαίνει πως όλα βαίνουν καλά στην Ελλάδα. «Είναι ενθαρρυντικό το ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ η ανταγωνιστικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 30%. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο κ. Regling.
Η Ελλάδα έχει ακόμα δυόμιση χρόνια για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται για τον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά είμαι πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα πάρει τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Regling.
Ο κ. Regling δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μια τελείως διαφορετική στρατηγική μετά τη νίκη του στις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου του 2015, έδειξε μια πρόθεση να συνεχίσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να διαπραγματευτεί συνετά.
Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ο κ. Regling δήλωσε πως οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν για καμία χώρα. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με πολλές χώρες και πρέπει να συνεχίσει εντατικά τις μεταρρυθμίσεις για τουλάχιστον πέντε με έξι χρόνια ακόμα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Για το αν το ΔΝΤ ΄θα συνεχίσει να είναι μέρος του προγράμματος διάσωσης ο κ. Regling δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την συμμετοχή του Ταμείου. Ωστόσο, το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα δράσει παράλληλα με τον ESM ή όχι. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν την συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Ταμείο θα αποφασίσει όταν θα έχει όλα τα στοιχεία μετά την πρώτη αξιολόγηση στα χέρια του. Ο κ. Regling διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό.
Για το κούρεμα του χρέους ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως υπάρχει μια δέσμευση από της υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πως αν η Ελλάδα συνεχίσει τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα της χορηγηθεί.
Ο κ. Regling τόνισε πως το δάνειο που έχει χορηγήσει ο ESM στην Ελλάδα έχει πολύ ευνοϊκούς όρους. Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους από τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι εξαιρετικά χαμηλές μέχρι το 2022. Ωστόσο, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μετά το τέλος της αξιολόγησής.