Για πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως την 1η Μαΐου, έκανε λόγο ο Klaus Regling, καθώς τα ζητήματα έχουν εντοπιστεί και οι στόχοι έχουν τεθεί.
Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα, Neue Zuricher Zeitung, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης, σημειώνοντας ότι το προσφυγικό έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και το προσφυγικό είναι δύο αυστηρά ξεχωριστά θέματα και ανέφερε πως η Ελλάδα θα λάβει ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη για τη ροή των προσφύγων, η οποία όμως δεν έχει σχέση με τα δάνεια από τον ESM.
Για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο K. Regling εξήγησε ότι «υπάρχουν περίπλοκα και δύσκολα θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό. Είναι πάντα δύσκολο όταν κόβονται δικαιώματα, όταν δεν πληρούνται οι προσδοκίες στις οποίες έχουν βασιστεί σχέδια ζωής. Δεν είναι εύκολο».
Ωστόσο, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στο ότι αυτό το σύστημα θα χρεοκοπήσει το πολύ σε κανα-δυο χρόνια, «επομένως καταλαβαίνουν ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».
Πρόσθεσε ότι ενημερώνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, καθώς η πορεία της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική για τον ESM.
«Ο ESM, κατέχει το 45% του ελληνικού χρέους. Όταν ολοκληρωθεί και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αυτό το μέγεθος θα ανέλθει στο περίπου 60%».
«Η Ελλάδα καταβάλει μικρά ποσά για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα επιτόκια του ESM είναι χαμηλά και θα παραμείνουν στο μέλλον», τόνισε ο K. Regling, αναφερόμενος στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Το κούρεμα είναι εκτός συζήτησης. Αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για περαιτέρω μεταβολή των λήξεων ή των επιτοκίων».
Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο K. Regling, τόνισε ότι ο ESM θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνος του το πρόγραμμα, αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι σημαντική.
Παράλληλα, σε ερώτηση για το πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποδεσμεύει κεφάλαια μόνο σε περίπτωση όπου οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται στην πράξη.
Στη συνέχεια, ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM, χαρακτήρισε χωρίς αμφιβολία success story την Κύπρο καθώς και την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, ενώ αναφέρθηκε και σε όσους το 2012 εκτιμούσαν ότι το ευρώ θα εξαφανιστεί και διαψεύσθηκαν.
Τέλος, διαχώρισε το ρόλο του ESM από την προσφυγική κρίση. «Κορυφαίοι πολιτικοί και ακαδημαϊκοί έχουν προτείνει ο ESM να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Αυτές οι ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν μόνο μακροπρόθεσμα, αν όχι καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα είμαστε πολύ απασχολημένοι».