Στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στις ιδιωτικοποιήσεις που δεν τις υποστηρίζουν ακόμα και υπουργοί καθώς και στην περίοδο του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Klaus Regling, στη χθεσινή συνέντευξή του στον Σκάι.
Ο επικεφαλής του ESM, σχολίασε ότι το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, της περιόδου Βαρουφάκη, εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις υπουργών που δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, τόνισε πως δεν είναι δική του θέση να σχολιάσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν καθοριστεί και υπογράμμισε πως η Αθήνα θα πρέπει να πορευθεί στο συμφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη αν και σημείωσε πως δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς, δήλωσε «Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο».
Για το θέμα του χρέους και τις διαφωνίες με το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα χρέους. «Έχουμε συμφωνήσει στις βασικές αρχές, πώς δηλαδή θα επιτύχουμε μείωση του ελληνικού χρέους κι αυτό είναι πολύ καλό. Στο χρόνο έχουμε μια διαφορετική άποψη».
«Το ΔΝΤ θέλει το ελληνικό πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στο καταστατικό του, είναι λογικό, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι το καταστατικό του ΔΝΤ είναι μεν πολύ καλό και έχει αποδειχθεί σε πολλές χώρες, όμως δεν ανταποκρίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν είναι το κατάλληλο πλαίσιο γι αυτήν την περίπτωση».
«Υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου η ιδιοκτησία του προγράμματος και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παντού ισχυρή, όπως το βλέπει ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος, και ο πρωθυπουργός», τόνισε, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ιδιωτικοποιήσεις δεν τις υποστηρίζουν πολλοί.
«Φαίνεται στις δημόσιες δηλώσεις υπουργών που δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει υπουργούς.
Τέλος, αρνούμενος να αναμειχθεί στο «παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών», όπως το χαρακτήρισε, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραδέχτηκε ότι τα θέματα είναι δύσκολα και περίπλοκα και ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο. «Είναι και πολιτικά δύσκολο αλλά και τεχνικά πολύπλοκο να το κάνουμε σωστά, να το κάνουμε με ένα δίκαιο τρόπο».