Και προληπτικός «κόφτης» με νέα μέτρα στο τραπέζι

Και προληπτικός «κόφτης» με νέα μέτρα στο τραπέζι

Από όλες τις πλευρές επιχειρείται να «δεθεί» η Ελλάδα ως προς τον στόχο της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε νωρίτερα ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές η αντικατάσταση του γνωστού «κόφτη» που εκπνέει το 2018, με ένα νέο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης ο οποίος στην πράξη θα ενεργοποιείται προληπτικά από τη στιγμή που θα υπάρχουν ενδείξεις είτε για υστέρηση είτε για υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δρομολογεί την λήψη μέτρων ή την ενεργοποίηση «αντίμετρων».

Αυτό θα επιτρέπει στην κυβέρνηση και τους δανειστές να δρουν προληπτικά ως προς τα τυχόν μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν πολύ πριν την επίσημοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα που γίνεται κάθε Απρίλιο.

Όπως είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, συζητείται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος. Προσέθεσε ότι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα.

Όπως προκύπτει βέβαια, αν το πλεόνασμα υπολείπεται του στόχου 3,5%, προφανώς τότε τα αρνητικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο ίδιος επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

Β.Γ.