Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο θα καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν ταυτόχρονα με την πληρωμή του τσουχτερού φόρου εισοδήματος να καταβάλλουν και τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2016. Δηλαδή ο φόρος που θα καταλογιστεί στους ιδιοκτήτες ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ και αυτόν θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη.
Ωστόσο, στα ταμεία του κράτους καταλήγουν λιγότερα καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και το οφειλόμενο ποσό καταλήγει στην τεράστια δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπερβεί τα 95 δισ. ευρώ
Για το 2017 η κυβέρνηση υποχρεούται να εντάξει στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια. Αν και η υποχρέωση με βάση το μνημόνιο ήταν από το 2016 αυτό δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξεπεραστεί. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης για το πώς θα αντιμετωπίσει τα αγροτεμάχια και εάν θα θελήσει να επιβαρύνει τον αγροτικό κόσμο.
Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση σήμερα που αφορούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και εάν θα επιβληθεί στα αγροτεμάχια ακόμα και σε αυτά που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών φοβίζουν το κυβερνών κόμμα, το οποίο αναζητεί διέξοδο από τα μαζεμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο (αύξηση φόρου εισοδήματος, διπλές ασφαλιστικές εισφορές).
Όπως προαναφέρθηκε καμία αλλαγή δεν θα υπάρχει στον ΕΝΦΙΑ του 2017 καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί για μία ακόμη χρονιά με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες (όπως είχε γράψει το Liberal στις 27 Ιανουαρίου), παρά το γεγονός ότι οι αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις ακριβές περιοχές διευρύνονται και ξεπερνούν το 40-50%. Ωστόσο, μεγάλα δικηγορικά γραφεία αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί οι προσφυγές των πολιτών που ζητούν τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών όπως έγινε πρόσφατα για 4 περιοχές της χώρας.
Εφόσον οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι αρνητικές για το ελληνικό δημόσιο τότε τα έσοδα ου δημοσίου αναμένεται να διορθωθούν καθώς περίπου 40 φόροι και τέλη υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Το περίεργο πάντως είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα τροποποιήσει τις αντικειμενικές αξίες για 4 περιοχές της χώρας για τις οποίες οι πολίτες δικαιώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση αυτή το υπουργείο Οικονομικών, έπρεπε να προχωρήσει στην εκ νέου αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.