Μπορεί η κινεζική οικονομία να ανεβάζει «ταχύτητα», το αυξανόμενο χρέος της χώρας, όμως, αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία μεσοπρόθεσμα. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας παράλληλα προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Κίνας έως το 2021.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% το 2017 από 6,2% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Όσο για τα επόμενα χρόνια έως το 2021, κατά μέσον όρο η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 6,4%. Σημειώνεται πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά μέσον όρο 6%.
Σύμφωνα, ωστόσο, με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της οικονομίας επιτυγχάνεται με το κόστος των «συνεχών αυξήσεων του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια των αυξανόμενων πτωτικών ρίσκων μεσοπρόθεσμα».
Αυτό που απαιτείται να κάνει το Πεκίνο είναι, δεδομένης της μεγάλης δυναμικής που παρουσιάζει η οικονομία, «να επιταχύνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να επικεντρωθεί περισσότερο στην ποιότητα και βιωσιμότητα της ανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Για το ΔΝΤ, η προσοχή του Πεκίνου θα πρέπει να εστιαστεί στη διαχείριση του χρέους, δεδομένου πως για το μη χρηματοοικονομικό τομέα το χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί κατά περίπου 300% του ΑΕΠ έως το 2022 από περίπου 240% πέρυσι.
Η ανάπτυξη που πυροδοτείται από το χρέος, καταλήγει το ΔΝΤ, είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, εκτός κι αν η Κίνα αντιμετωπίσει τα βαθύτερα διαρθρωτικά της προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως για χρόνια οι αναλυτές προειδοποιούν την Κίνα ότι θα πρέπει να αναζητήσει μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και περιορισμού των ρίσκων για την οικονομία.