Του Γιώργου Φιντικάκη
Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα όταν βλέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα σε μεγάλες επενδύσεις, όπως στην Eldorado Gold και το Ελληνικό, είναι το μήνυμα του ΣΕΒ στο μηνιαίο του δελτίο για την πορεία της οικονομίας.
Σε αυτό μιλά για τον κίνδυνο παραμονής της οικονομίας σε τροχιά αναιμικής ανάκαμψης καθώς η υπερφορολόγηση ασκεί ισχυρές πιέσεις στο εισόδημα και στην κατανάλωση, ενώ κάνει ειδική μνεία στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις επενδύσεις.
Κατηγορεί συγκεκριμένα την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ή δυσκολεύεται να διαχειριστεί διάφορα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια, τα οποία ανατρέπουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων που συγκεντρώνουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
"Με δεδομένο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην προσέλκυση κεφαλαίων, κάθε σοβαρός επενδυτής θα διστάσει να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, όταν βλέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα σε μεγάλες επενδύσεις", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, "μία δυναμική ανάκαμψη απαιτεί καταρχήν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και ειλικρινή βούληση στήριξής τους από την κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα σε μία σταθερή μακροχρόνια βάση".
Στην ουσία αυτό που προβληματίζει τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ότι η παραπάνω κατάσταση δεν αφορά μόνο το Ελληνικό και τις Σκουριές. Αγγίζει συνολικά το κεφάλαιο επενδύσεις αφού πολλά μεγάλα projects αδυνατούν να ξεμπλέξουν από τα γρανάζια της αρχαιολογίας και της γραφειοκρατίας (Αφάντου, Κασσιόπη, Academy Gardens), ενώ άλλα αντιμετωπίζονται εχθρικά από κόμμα και κυβέρνηση.
Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα κάνει τους "ποιοτικούς" επενδυτές, σαν αυτούς που φαντασιώνεται η κυβέρνηση ότι μπορεί να προσελκύσει, να μην έχουν κίνητρο να εκτεθούν σε μια οικονομία που υπερφορολογεί την παραγωγή, δεν έχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, και αποδοτική δημόσια διοίκηση, κυρίως όμως πάσχει από ιδεοληψίες που διώχνουν επενδύσεις.
Οι Σκουριές είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Ουδέποτε η κυβέρνηση ήθελε τη συγκεκριμένη επένδυση. Κάθισε πριν από ένα μήνα στο τραπέζι του διαλόγου με τους Καναδούς απλώς για να αγοράσει χρόνο. Χαρακτηριστικό ήταν ότι τον Σεπτέμβριο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδεχτεί σχεδόν με… πανηγύρια την προειδοποίηση της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών της.
Όσο για το Ελληνικό, τα πράγματα παραμένουν έτσι όπως τα περιέγραψε με την ανακοίνωσή της, την Παρασκευή η Lamda Development: Συνεχής έγερση εμποδίων που διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και δημιουργούν προβληματισμό για την υλοποίηση της επένδυσης.
Διαφορετικοί λόγοι έδιωξαν προ μηνών άλλες ξένες εταιρείες. Οι λόγοι που τα μάζεψαν από την Ελλάδα η πρώην Πίτσος, η Unilever, και η Fronen Hellas (πρώην Nestle) είναι το παρατεταμένο δυσμενές οικονομικό κλίμα, η φορολογική αστάθεια, η αδυναμία αδειοδοτήσεων, κυρίως όμως το γεγονός ότι παρά τον προστατευτικό μανδύα της μνημονιακής χρηματοδότησης, η οικονομία δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς μπαστουνάκι. Το ποσοστό των επενδύσεων παραμένει κολλημένο στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας μας (11%), και από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.