Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Με διθυραμβικές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση πανηγυρίζει το γεγονός ότι «έπεισε τους Ευρωπαίους» να δεχθούν την αύξηση του «κοινωνικού πακέτου Τσίπρα», με την περαιτέρω αύξηση του «στεγαστικού επιδόματος» που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, στα 450 εκατ. ευρώ από τα αρχικώς προβλεφθέντα 190 εκατ. ευρώ.
Δυστυχώς και αυτή η «γενναιόδωρη» παροχή κρύβει μια φτηνή παγίδα.
Ιδιαίτερα για τους «κόκκινους δανειολήπτες» οι οποίοι από την Πρωτοχρονιά ουδεμία προστασία έχουν ακόμη και για την πρώτη κατοικία τους.
Αρχικά να επισημάνουμε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η πρόβλεψη ήταν ότι ειδικά για το στεγαστικό επίδομα το ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ και θα αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο μέχρι το 2022.
Ας δεχθούμε ότι «με καθαρό μυαλό» η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι 600 εκατ. ευρώ το χρόνο είναι δύσκολο να βρεθούν.
Ακόμη κι αν -όπως συμβαίνει τώρα- το ποσό του στεγαστικού επιδόματος αφαιρείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γιατί θεωρείται «αναπτυξιακό». Οικονομική ανάπτυξη με επιδόματα στέγης μόνο στις εποχές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται λογική.
Το σημαντικότερο μυστικό όμως κρύβεται αλλού:
Το συγκεκριμένο στεγαστικό επίδομα εκτός από την χρηματοδότηση του ενοικίου για τα φτωχά νοικοκυριά, προβλέπεται και για την... επιδότηση της δόσης του δανείου για την πρώτη κατοικία.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1/1/0219, αίρεται η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τραπεζικά δάνεια.
Θυμάστε τι μας είχε πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης;
«Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία σε αυτούς που θα έχουν ανάγκη, αλλά θα συνδέεται με την κατάσταση μετά την κρίση.
Αυτό θα συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα». Με απλά λόγια:
Το νέο «στοχευμένο σύστημα στήριξης των δανειοληπτών» δεν είναι τίποτ'' άλλο από το «επίδομα στέγης». Ο προϋπολογισμός θα επιδοτεί μόνο τους εξαιρετικά φτωχούς δανειολήπτες για τις δόσεις του «κόκκινου δανείου» τους, με αυστηρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, καταργώντας κάθε άλλη προστασία για την πρώτη κατοικία.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των σημερινών δανειοληπτών, θα βρεθεί εκτεθειμένο σε νέες πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς...