Υψηλή ζήτηση και ενδιαφέρον κυρίως από επενδυτές ανήκουν στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων κεφαλαίων χαρακτήρισαν τη χτεσινή έκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, την τρίτη εντός του έτους στην οποία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ, στην έκδοση του ομολόγου συμμετείχαν σε ποσοστό 85,5% επενδυτές μακροπρόθεσμη στρατηγική, κάτι που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Αναλυτικά, το 59% των αγοραστών του ομολόγου ήταν fund managers (διαχειριστές κεφαλαίων), το 21% τράπεζες και το 5,5% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Αντίθετα, το μερίδιο των hedge funds (που θεωρείται κερδοσκοπικών προθέσεων στην αγορά) διαμορφώθηκε στο 14,5%.
Παράλληλα, σχετικά με τη χώρα προέλευσης των επενδυτών το 27,5% ήταν από Βρετανία, το 15% από την Ελλάδα, ένα άλλο 15% από την Βόρεια Αμερική, το 12,5% από την Γαλλία και 9% από τις Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία.
Ιταλοί επενδυτές κάλυψαν το 7% της έκδοσης, ένα ακόμα 7% επενδυτές από τις σκανδιναβικές χώρες και ακόμα 6,5% ήταν από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως σημειώνει ακόμα ο ΟΔΔΗΧ, το βιβλίο παραγγελιών έφτασε στο υψηλότερο σημείο του τα 17 δισ. ευρώ, υπερκάλυψη της έκδοσης δηλαδή κατά 5,7 φορές, όταν στην προηγούμενη έκδοση (του Απριλίου) είχε κυμανθεί αντίστοιχα στα 6 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη κατά 3 φορές).
Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση τελικά ξεπέρασε τα 15,5 δισ. ευρώ, το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 1,55% και αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετους ομολόγου.
Το ομόλογο – το δεύτερο που εκδίδεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας- έχει ημερομηνία λήξης το 2030, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.