Τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απόλυση των 1.080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τους δύο χωριστούς διαγωνισμούς πώλησης της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας νικελίου. Το χρονοδιάγραμμα έκαναν γνωστό στην διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης που είχαν με τους συνδικαλιστές οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Στόχος, η διενέργεια των δύο διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι οποίοι θα γίνουν με την εταιρεία απαλλαγμένη από τα σημερινά μισθολογικά της βάρη.
O νόμος για την ειδική διαχείριση προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου της εταιρείας σε κατάσταση λειτουργίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί από τον ειδικό διαχειριστή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ούτως ώστε να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του νόμου.
Στη συνέχεια όταν θα αναλάβει ο νέος επενδυτής, με τη σειρά του θα προσλάβει όσους εργαζόμενους κριθεί αναγκαίο ενώ οι υπόλοιποι πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας "γέφυρα”. Σημειώνεται ότι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για την απορρόφηση των εργαζομένων άνω των 55 ετών που δε θα επαναπροσληφθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν στην ηλικία της σύνταξης.
Επιπρόσθετα αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ζητήθηκε από την κυβέρνηση η εκκένωση των οικισμών που ανήκουν στη βιομηχανία και όπου διαμένουν περίπου 300 οικογένειες. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.
Σημειωτέον ότι αρχές Ιανουαρίου, το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις της ΛΑΡΚΟ με πρόστιμο με κατ' αποκοπήν πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,368 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για όσο διάστημα συνεχίζεται η παράβαση.
Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία δεν έλαβε τα μέτρα που συνεπάγεται η εκτέλεση της απόφασης της 9ης Νοεμβρίου 2017 και παρέβη τις υποχρεώσεις της.
Η υπόθεση αφορά στις περίφημες κρατικές ενισχύσεις που παρέσχε το Ελληνικό κράτος προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους περίπου 136 εκατ. ευρώ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων το 2008, το 2010 και το 2011 καθώς και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας από το Σεπτέμβριο του 2016 υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της να εξασφαλίσει την εκτέλεση της απόφασής της.