«Εάν θεσμοθετηθεί το δικαίωμα της προαιρέσεως που ουσιαστικά προτείνεται στην τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, αυτό που θα είναι ένας φόνος πάνω στην τραπεζική πίστη και του να δίνονται δάνεια» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
«Το δικαίωμα προαίρεσης, είναι η δυνατότητα εξαγοράς με καλύτερους όρους ενός καθυστερημένου δανείου από τον δανειολήπτη. Κάτι τέτοιο, αυτονόητα θα οδηγήσει κανένας να μην πληρώσει το δάνειό του» δήλωσε ο υπουργός. Συνεπώς, «η πρόταση αυτή απορρίπτεται για προφανείς λόγους».
Σχετικά με τη διάταξη της τροπολογίας για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ο κ. Βορίδης ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «εάν έχετε καθόλου αίσθηση τι σημαίνουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις. Δηλαδή, πόσο είναι το ύψος αυτών των δανείων; Να σας ενημερώσω, το ύψος αυτών των δανείων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ στα χέρια των τραπεζών και 2 δισ. ευρώ στα χέρια των services».
Συνεπώς, «αυτό το κόστος πόσο επηρεάζει τη συστημική ευστάθεια; Πόσο επηρεάζει τα εποπτικά κεφάλαια; Τι ακριβώς μια τέτοια ρύθμιση επηρεάζει τον επόπτη; Έχετε κάποια έγκριση από την ΕΜΣ για να μη διαταραχθεί όλη η ευστάθεια και ισορροπία του τραπεζικού μας συστήματος;».
Σχετικά με τα αγροτικά δάνεια, ο κ. Βορίδης υποστήριξε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτή κινείται από την ΤτΕ και όχι από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών