Το market pass από το Α έως το Ω
Παραδείγματα

Το market pass από το Α έως το Ω

Τι θα προτιμήσει το νοικοκυριό; Να κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 105 έως 480 ευρώ -ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού- ή να «φορτίσει» την ψηφιακή του κάρτα με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από τα 132 ευρώ έως και τα 600 ευρώ και πάλι με βάση την οικογενειακή του κατάσταση;

Στη δεύτερη περίπτωση, το ποσό θα είναι μεγαλύτερο, αλλά θα εξαργυρώνεται μόνο στα POS των supermarket και των καταστημάτων τροφίμων. Πιο «εύκολη» στην πρώτη περίπτωση η επιλογή και με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, πιο «πλούσια» στη δεύτερη περίπτωση με τη διαφορά ότι θα χρειάζεται μια εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και το κινητό τηλέφωνο.

Η επιλογή -μετρητά ή ψηφιακό χρήμα- θα γίνει τον Φεβρουάριο όταν θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Θα χρειαστεί προετοιμασία ενός μήνα για το μέτρο προκειμένου να επιλεγούν οι συσκευές POS που θα «διαβάζουν» και θα εξαργυρώνουν τις ψηφιακές κάρτες. Ουσιαστικά, εκκρεμεί να επιλεγούν οι κατηγορίες καταστημάτων που θα εξαργυρώνουν τις ψηφιακές κάρτες.

Θα χρησιμοποιηθούν οι «κωδικοί NCC» που χρησιμοποιούν τα POS. Εννοείται ότι θα μπουν τα μηχανήματα των supermarket, των φούρνων, των κρεοπωλείων, των ιχθυοπωλείων, των οπωροπωλείων κλπ. Πιθανό να ενταχθούν και οι λαϊκές, ωστόσο είναι ένα ερώτημα αν οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν κάρτα στους πάγκους.

Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το σε πόσες δόσεις θα καταβληθούν τα χρήματα. Είναι πιθανό η πίστωση να γίνει εφάπαξ στα κινητά και να καλύπτεται όλο το 6μηνο χρονικό διάστημα. Αυτό βολεύει και για πολιτικούς λόγους. Γιατί να θέλει η κυβέρνηση να αφήσει εκκρεμότητες για την περίοδο μετά τις εκλογές; Το πόσα χρήματα θα πιστωθούν, εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση:

Η μέγιστη δαπάνη δεν ενδιαφέρει και τόσο. Άλλωστε, κανείς δεν θα ζητήσει από τους καταναλωτές να προσκομίσουν αποδείξεις αγορών. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το ποσό που θα πιστωθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Ο πίνακας, αυτό ακριβώς αποκαλύπτει. Και ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

· Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

· Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

· Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

· Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

· Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

· Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

· Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

· Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Όσον αφορά στο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και το πώς θα επιλεγούν τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά από τα συνολικά 4,1 εκατομμύρια, το «κλειδί» είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία είναι τα εξής: Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους  έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.