Του Γιώργου Φιντικάκη
Με μαζική αποστολή εξωδίκων σε 890.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ, με συνολικές οφειλές κοντά στα 1 δισ. ευρώ, απαντά η διοίκηση Παναγιωτάκη στην κριτική που της ασκείται για την ραγδαία επιδείνωση στα οικονομικά της, ελπίζοντας ότι θα βάλει στο ταμείο, ό,τι μπορεί από αυτά τα ληξιπρόθεσμα ποσά, τα οποία θεωρούνται, στην πλειοψηφία τους, ανείσπρακτα.
Παρ'' όλα αυτά ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε ένα αναλυτικό σχέδιο για την είσπραξη των ποσών αυτών, με εξώδικα που θα σταλούν αρχικά στους πιο παλαιούς από τους παραπάνω και έχοντες μεγαλύτερες οφειλές, και οι οποίοι είτε έχουν μετακινηθεί σε άλλον πάροχο, αφήνοντας χρέη στην επιχείρηση, είτε έχουν αλλάξει ΑΦΜ και έχουν «εξαφανιστεί», είτε αυτή έχει πάψει να τους ηλεκτροδοτεί, και παίρνουν ρεύμα από την καθολική υπηρεσία.
Ακριβώς επειδή αυτοί οι 890.000 οφειλέτες δεν ρευματοδοτούνται πλέον από την ΔΕΗ, ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «τελικών πελατών», γι'' αυτό και ένα πολύ μικρό ποσό από τη συνολική οφειλή των 1,050 δισ. ευρώ, θεωρείται εισπράξιμο. Στη συντριπτική πλειοψηφία του παραπάνω ποσού, δηλαδή για τα 700 εκατ. ευρώ, υπεύθυνοι είναι 65-70.000 καταναλωτές, καθένας εκ των οποίων χρωστά από 3.000 ευρώ και πάνω.
Στην προσπάθεια λοιπόν αυτή, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένων προσόντων, που θα εκπαιδευτούν, προκειμένου μέσα σε ένα χρόνο, να έχουν ετοιμάσει τους φακέλους διεκδικήσεων για τους παραπάνω 65-70.000. Οι οφειλέτες αυτοί θα μοιραστούν γεωγραφικά ανά νομό, και αμέσως μετά η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία. Συνολικά θα προσληφθούν τρεις διαφορετικοί εργολάβοι για να φέρουν σε πέρας το έργο, ένα για Αθήνα, ένας για την Κ.Ελλάδα και ένας για τα νησιά.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης είναι όχι μόνο να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα της εταιρείας, όσο το να «καθαρίσει» το πελατολόγιο της, καθώς για όσα από τα 1 δισ. ευρώ διαπιστωθεί ότι είναι μη διεκδικήσιμα, απλώς θα διαγραφούν από τις απαιτήσεις, και η ΔΕΗ θα δικαιούται επιστροφή φόρου 29%, τον οποίο είχες καταβάλει.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΔΕΗ, γιατί πήρε την πρωτοβουλία τώρα, και όχι για παράδειγμα, πριν από ένα δύο χρόνια, καθώς το θέμα είναι γνωστό από παλιά, απέδωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια την καθυστέρηση στις «αδυναμίες των υπηρεσιών της επιχείρησης».
Συνολικά οι ανείσπρακτες οφειλές προς την ΔΕΗ αθροίζουν ένα ποσό 2,7 δισ. ευρώ (ίσο με το 50% του τζίρου της), και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της διοίκησης, δεν λένε να μειωθούν.
Στο θέμα της ρευστότητας, ο κ. Παναγιωτάκης επιχείρησε να καθησυχάσει ότι η ΔΕΗ δεν έχει άμεση ανάγκη για 300 εκατομμύρια ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα και ότι με την τιτλοποίηση οφειλών θα πάμε ακόμα καλύτερα». Στο μέτωπο της τιτλοποίησης χρεών, η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Στόχος είναι ως τα μέσα Αυγούστου να έχουν εκχωρηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οφειλές δύο ομάδων πελατών (με καθυστέρηση μέχρι 60 ημέρες και από 90 ημέρες και πάνω), που αφορούν την χαμηλή τάση, η οποία χρωστά συνολικά 1,7 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέδωσε τη διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αύξηση των καθολικών, και σε δυσλειτουργίες της επιχείρησης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), τονίζοντας ότι «αυτός έχει τον διακόπτη, και μας αντιμετωπίζει χειρότερα σε σχέση με άλλους προμηθευτές».
Την αγωνία της ΔΕΗ δείχνει και το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι εντολές αποκοπών που αυτή στέλνει στο ΔΕΔΔΗΕ, και οι οποίες φτάνουν πλέον τις 300.000, εκ των υλοποιείται μόλις ένα 20%-25%, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ικανοποιημένος από το βαθμό ανταπόκρισης».