Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει στόχο να αντλήσει από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων κρατικών τίτλων ο ΟΔΔΗΧ το 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με τη στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ, οι συνολικές ανάγκες δανεισμού το 2023 θα φθάσουν τα 18,9 δισ.ευρώ.
Από το ποσό αυτό το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξεως των 5,46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν. Ακόμη, ένα ποσό ύψους 4,8 δισ. ευρώ προορίζεται για αποπληρωμή τόκων και άλλων υποχρεώσεων.
Επιπλέον ένα ποσό ύψους 12 δισ. ευρώ προορίζεται για εξόφληση εντόκων γραμματίων, ενώ 3,59 δισ.ευρώ προορίζεται για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024. Από το σύνολο θα αφαιρεθούν 6,9 δισ.ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ η πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και η επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και S&P Global Ratings δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων για τα ομόλογα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους.
Εκτός από τα 10 δισ.ευρώ που στοχεύει να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από τις εκδόσεις τίτλων, αναμένεται να λάβει, επιπλέον, ένα ποσό 4,19 δισ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως NextGenerationEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ. Ακόμη, άλλο ένα ποσό ύψους 1,16 δισ. ευρώ θα αντληθεί από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και ένα άλλο ποσό 3,64 δισ. ευρώ, από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα. Ακόμη, όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 3,268 δισ. ευρώ.
Όπως παρατηρεί ο ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα ευνοείται και από τη δομή του χρέους της, αλλά και από την διάρκεια ωρίμανσης η οποία μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης ακόμη και κάτω από πολύ συντηρητικά σενάρια.
Eπίσης, αναφέρεται ότι ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε σταθερή πτωτική τροχιά, στηριγμένος στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, στα σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα και στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους. Το πραγματικό έμμεσο κόστος του χρέους αναμένεται να παραμείνει αρνητικό μεσοπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τη χρονιά που πέρασε, καταγράφηκε η σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και υπεραπόδοση έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Και αυτό γιατί οι αγορές αξιολογούν την βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, αλλά και των χαρακτηριστικών του ελληνικού χρέους, με την αναβάθμιση να λειτουργεί ως θετικός καταλύτης σε ένα πλαίσιο πιέσεων που προκαλούνται από τη νομισματική πολιτική, έως τον Οκτώβριο του 2023, στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι το spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το γερμανικό bund υποχώρησε σε χαμηλό 26 μηνών, 115 μονάδες βάσης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, με το spread πάνω από το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας να περιορίζεται σε 20 μονάδες βάσης, ενώ αρνητική διαφορά έναντι του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου καταγράφεται σε διατηρητέα βάση από τον Μάιο του 2023 (περίπου -50 μονάδες βάσης στα μέσα Δεκεμβρίου 2023).
Μετά από τη βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα του 2023, αλλά την επιτυχή στρατηγική διαχείριση χρέους, η Ελλάδα διατηρεί ένα αποθεματικό 30 δισ. ευρώ.