Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Πακέτο μέτρων που φθάνει στη διετία τα 6 δισ. ευρώ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το οποίο θα ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα με στόχο αφενός να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα στις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και σε πρόωρες εθνικές εκλογές, αφετέρου να περιορίσει τη ζημιά Πολάκη.
Ακόμα και ο φειδωλός μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που το προηγούμενο 10ήμερο προσπαθούσε να μαζέψει τις κορώνες του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλο για 13η σύνταξη και ρυθμίσεις, μετέχει στο «παιχνίδι» του Μαξίμου μοιράζοντας δισ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει όπως όλα δείχνουν το 2019 με μειώσεις στον ΦΠΑ και 13η σύνταξη και θα συνεχισθεί με υποσχέσεις για το 2020.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος Μητσοτάκη για τους φόρους, το οποίο όμως σχεδιαζόταν να εφαρμοσθεί υπό προϋποθέσεις και με κινήσει στον τομέα των επενδύσεων που θα οδηγούσαν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης η της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας οικειοποιείται με ανορθόδοξο τρόπο το πρόγραμμα της Ν.Δ. για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.
Όσο όμως και αν προσπαθήσει η κυβέρνηση είναι αδύνατον να περάσει από τους θεσμούς το σύνολο των μέτρων, τη στιγμή μάλιστα που τα υπερπλεονάσματα έχουν δημιουργηθεί με σημαντική συρρίκνωση των δαπανών και δη των επενδυτικών. Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι συμπεριλαμβάνονται:
1. Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%. Η μείωση θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 1-1,3 δισ. ευρώ και είναι άμεσης εφαρμογής δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2019.
2. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το κόστος ανέρχεται σε 200-300 εκατ. ευρώ.
3. Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
4. Διατήρηση αφορολόγητου. Κόστος 1,92 δισ. ευρώ.
5. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Το κόστος ανέρχεται στα 877 εκατ. Ευρώ.
6. Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης: Το κόστος για το 2020 φθάνει στο ποσό των 368 εκατ. ευρώ το 2020 .
7. Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το κόστος υπολογίζεται σε 209 εκατ. Ευρώ
8. Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 2019 έως το 2023. το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 180 εκατ. ευρώ
9. Επαναφοράς της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%. Το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ
10. Καταβολή επιδόματος στου συνταξιούχους. Κόστος 550 εκατ. ευρώ