Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μήνας εύλογης διόρθωσης, αποφόρτισης, κατοχύρωσης κερδών και επανεξέτασης προτεραιοτήτων είναι έως τώρα ο Αύγουστος για το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κινείται πτωτικά στις έξι από τις εφτά συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο μήνα.
Με τη μάχη των δασμών να έχει φουντώσει εκ νέου μεταξύ Αμερικής και Κίνας με την «κόντρα» να επεκτείνεται και στα νομίσματα, με δείκτες όπως ο Dow Jones να χάνουν 1.500 μονάδες μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις και με την Ιταλία σε ισχυρή πολιτική κρίση και ισχυρό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ασφαλώς η μικρή, αναδυόμενη ελληνική περιφερειακή αγορά δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.
Αν σ'' αυτές τις συνθήκες προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο οίκος Fitch δεν βελτίωσε τη βαθμολογία της Ελλάδος – όπως η πλειονότητα της αγοράς ανέμενε – στην ετυμηγορία της προηγούμενης Παρασκευής, αλλά και τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος που έκρουσε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή την Τετάρτη, καταλαβαίνουμε ότι εύλογα δημιουργήθηκε ευνοϊκό timing για διόρθωση στο Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά και εν μέσω διατάραξης του διεθνούς κλίματος παραμένει ευάλωτο στις αναταράξεις, είτε μετοχών, είτε ομολόγων. Η μη αναβάθμιση από τη Fitch αλλά και η έξαρση της πολεμικής των δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν οι αιτίες που συνδυαστικά έφεραν το άδειασμα -3,83% στο Χ.Α. τη Δευτέρα, χαλώντας σημαντικά την ψυχολογία, κυρίως λόγω της αιχμηρότητας και του αιφνιδιασμού της πτώσης.
Μπορεί λοιπόν η διόρθωση να «επιβλήθηκε» στο ελληνικό χρηματιστήριο από τη διατάραξη του κλίματος διεθνώς, όμως είναι απολύτως θεμιτή, φυσιολογική και απαραίτητη.
Η αγορά προέρχονταν από ιλιγγιώδες ράλι τους πρώτους εφτά μήνες του 2019, τέτοιο που την κατέστησε στην κορυφή των παγκοσμίων χρηματιστηρίων, ενώ το 7μηνο ήταν το καλύτερο των τελευταίων 21 ετών, από το μακρινό 1998! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά έως τώρα κινούνταν μόνο με ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις ή διορθώσεις έως δύο το πολύ συνεδριάσεων, δεδομένου ότι το momentum από τις ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις τους τελευταίους δυόμισι μήνες, ανατροφοδοτούνταν διαρκώς.
Μέσα στον Αύγουστο λοιπόν το Χ.Α. συμπλήρωσε ήδη πέντε διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις κάτι που είχε να γίνει από το Δεκέμβριο του 2018, με την αγορά να πέφτει έως τη ζώνη των 830 μονάδων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κρατώντας όμως αυτά τα επίπεδα, στοιχείο που κρίνεται ιδιαιτέρως θετικό.
Από την άλλη πλευρά, παρ'' ότι τόσο την Πέμπτη με υψηλό στις 850,31 μονάδες όσο και την Παρασκευή με υψηλό στις 852,21 μονάδες έγιναν προσπάθειες επανελέγχου της ευρύτερης περιοχής των 850 – 860 μονάδων, εντούτοις δεν υπήρξαν δυνάμεις για κάτι τέτοιο.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με διόρθωση 5,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που είχε ηγηθεί με έμφαση στο ράλι του πρώτου 7μήνου, είχε τη μεγαλύτερη πτώση χάνοντας 10,99% το 5ήμερο. Πλέον, τα κέρδη από την αρχή του 2019 σε επίπεδο Γενικού Δείκτη περιορίστηκαν στο 37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατά άνοδο 59,47%.
Σε χαμηλό δυόμισι μηνών ο τραπεζικός δείκτης
Στη χθεσινή συνεδρίαση όπου επέδρασε σημαντικά η κρίση στην Ιταλία, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840,27 μονάδες έχοντας απώλειες 0,77%, σε μια ημέρα που κινήθηκε από το υψηλό των 852,21 μονάδων (μισή ώρα μετά την έναρξη) έως το χαμηλό των 836,93 μονάδων λίγο μετά τις 14:40 μ.μ.
Η αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε σημαντικά και κατήλθε στα 35,53 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 72 συνεδριάσεων, ήτοι των τελευταίων τριάμισι μηνών! Πάντως, πλην της χθεσινής συνεδρίασης, οι προηγούμενες του Αυγούστου είχαν καλό τζίρο για τέτοια εποχή, καθώς κινήθηκε από 60 έως 87 εκατ. ευρώ.
Το θετικό σε τεχνικό επίπεδο είναι ότι το Χ.Α. κράτησε τη στήριξη των 830 μονάδων η οποία απειλήθηκε αλλά δε διασπάστηκε, ενώ είναι επίσης θετικό ότι την Παρασκευή έκλεισε και πάνω από τις 838 μονάδες που σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές είναι σημαντική τεχνικά περιοχή.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκης, πλέον οι 860 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση και μόνο η διάσπασή της μπορεί να οδηγήσει προς την επόμενη στις 879 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, πιθανή διάσπαση των 831 μονάδων (τις οποίες κράτησε η αγορά) μπορεί να οδηγήσει στις 803 μονάδες, τονίζει ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τραπεζικός δείκτης «γράφοντας» απώλειες 10,99% το 5ήμερο και έχοντας επίσης συμπληρώσει έξι πτωτικές στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις, έκλεισε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών!
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης έκλεισε στις 701,08 μονάδες, ενώ χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο είχε να κλείσει από τις 27 Μαΐου 2019, ήτοι την επόμενη των ευρωεκλογών! Αυτό σημαίνει ότι ο τραπεζικός δείκτης έχασε όλο το ράλι που έκανε μετά τις ευρωεκλογές, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε κατοχύρωση των εντυπωσιακών κερδών που έφτασαν έως το +269% στην Πειραιώς και έως 140,9% στην Εθνική το πρώτο 7μηνο!
Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, ο τραπεζικός δείκτης σε πρώτη φάση πρέπει να επανέλθει άμεσα πάνω από τις 710 μονάδες, ώστε να διατηρήσει «ανοικτή» τη γραμμή με το ενδεχόμενο κίνησης προς τις 750-770 μονάδες. Διαφορετικά, αν ο τραπεζικός δείκτης απολέσει τις 680 μονάδες τότε η πτωτική τάση μπορεί να επιταχυνθεί στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνει ο χρηματιστής.
Η επόμενη εβδομάδα είναι – παραδοσιακά – η πιο άνευρη του χρόνου, καθώς είναι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου όπου οι ρυθμοί πέφτουν, οι πρωτοβουλίες περιορίζονται και οι τζίροι μειώνονται. Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση και η προσφορά τίτλων και αν υπάρχουν άμεσα δυνάμεις για αντίδραση, ανασύνταξη και επανέλεγχο της ζώνης των 850 – 860 μονάδων, κάτι που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.